2024.03.19, Kedd
Ezzel a fejlesztéssel kórház előtt lesz biztonságosabb a közlekedés Szolnokon
A beruházás helyszíne, a Hetényi Géza Kórház előtti csomópont (Fotók: NIF)

Ezzel a fejlesztéssel kórház előtt lesz biztonságosabb a közlekedés Szolnokon

magyarepitok.hu

2022.02.07. 14:17 - Szabó Ákos

A NIF beruházásában a megyeszékhely kiemelten fontos közlekedési pontján dolgozik a SWIETELSKY.

Hirdetés

Fontos fejlesztéssel válik biztonságosabbá a közlekedés Szolnokon. A Hetényi Géza Kórház a megyeszékhely délnyugati részén található Tószegi utcai telephelye előtt adnak még az idén át új csomópontot a NIF Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában. A kivitelező a SWIETELSKY Építő Kft., a munka értéke pedig mintegy nettó 286 millió forint, melyet hazai forrásból biztosítanak.

 

 

Teljesen új csomóponttal gazdagodik a város

A kórház közelében biztonságosabb közlekedési környezetet teremtő beruházás nyitó sajtóeseményét hétfő délelőtt tartották. Mint a NIF közleményéből kiderül: a Tószegi úton, a kórház szolgálati bejárójánál található lámpás csomópontnál

  • a város felé haladó irányból önálló balra kanyarodó sávot,
  • a városból kifelé haladó irányból pedig önálló jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki, a szolgálati bejáró előtt.
  • A 402-es főúttal párhuzamosan új gyalogos átkelőhelyet építenek.
  • Illetve a kórház parkolójának bejárata előtt a város felé haladó irányból is önálló balra kanyarodó sáv kerül kialakításra.

 

A beruházás helyszíne, a Hetényi Géza Kórház előtti csomópont

Mindemellett a beruházással érintett szakasz teljes aszfaltburkolatán lecserélik a kopóréteget és kijavítják a burkolat megsüllyedt részeit is. A taxiállomást és az autóbuszöböl is szintén új helyet kap, valamint az így elkészülő csomópont összes ágán bővítik a jelzőlámpák szerepét.

A fejlesztés során 505 m3 aszfalt kerül beépítésre, 245 m hosszon festenek fel burkolati jeleket, 792 m2-en hajtanak végre füvesítést.

 

Még idén elkészül az építkezés

 

Povázsai Pál, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője (j1), Mosóczi Lászlóközlekedéspolitikáért felelős államtitkár (j2), dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője (b2), Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (b1)

A nyitóeseményen Povázsai Pál, a NIF projektiroda-vezetője kifejtette: minden feltétel adott, hogy a téli leállást követően már tavasszal kezdetét vegye a kivitelezés és egyben még idén átadhassák a csomópontot. Hangsúlyozta: az igencsak forgalmas útszakaszt érintő fejlesztés idejére előre kérik mind az autósok, mind pedig a gyalogos közlekedők türelmét. Végül hozzátette: az ideiglenes forgalomkorlátozást a legkisebb zavartatással és akadályoztatással törekszenek megoldani.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár felidézte: az elmúlt időszak nagyszabású gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéseinek köszönhetően immár Szolnok is négysávos úton közelíthető meg, Eger, Salgótarján, Sopron, Szombathely és Veszprém mellet. Emlékeztetett: az M4-es teljes Pest megyei szakasza mintegy 62 kilométeren és rámutatott: a 2022 tavaszi határidő előtt átadják a megyeszékhely elkerülését biztosító Abony-Törökszentmiklós szakaszt egy új Tisza-híddal.

 

 

Dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: Szolnok közlekedését alapjaiban határozhatja meg az a fejlesztés-sorozat, melynek fontosabb elemei

Szalay Ferenc polgármester a biztonságos közlekedést hangsúlyozta: „A Hetényi Géza Kórház megközelítése egyébként is kiemelten fontos, az intézmény elmúlt tíz-tizenöt évben végbemenő felújítása miatt már indokolt volt egy biztonságos csomópont kialakítása” – mutatott rá és szintén kiemelte: az érintett városrész a Csáklya út közelében építendő Tisza-híd miatt jelentős változás, fejlődés előtt áll.

 

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Swietelsky Magyarország Kft.Szolnokcsomópontútépítés

Hírlevél

Hirdetés