2024.04.24, Szerda
Teljesen felújítják az Árpád-kori jáki templomot
Fotók: wikipedia.org

Teljesen felújítják az Árpád-kori jáki templomot

mti

2017.12.28. 09:45 - Szabó Ákos

2 milliárd forintból végzik el az 1256-ban felszentelt bencés apátsági műemlék restaurációját.

Hirdetés

Három év alatt készül el a több mint 700 éves jáki templom restaurációja, a feladatra 2 milliárd forintot különítettek el kormányhatározattal. A támogatás közvetlen kezdeményezettje a Szombathelyi Egyházmegye – tájékoztatott Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője szerdán.

 

 

Négy éve megkezdett munkát folytatnak

Az Árpád-házi időkből fennmaradt templom homlokzatát 2013-ban egy150 millió forintosprojekt keretében már felújították. Most a tervek szerint a jelentős állami forrásokat felhasználva fejezik be a négy éve elkezdett munkát, a Vas megyei épület teljes körű felújítása valósulhat meg. Ennek során a belső tereket és a freskókat is restaurálják.

 

A templom díszes főbejárata

 

Magyarország egyik leghíresebb temploma újul meg

A jáki bencés apátsági templomot 1256-ban szentelték fel, a gótikát megelőző román stílusú építészet ikonikus példája Magyarországon. A Szombathelytől mintegy 10 kilométerre fekvő egyházi épület egy domb tetejére épült, így távolról látható.

A templomot a régészeti kutatások alapján először háromhajós bazilikaként akarták kialakítani, később a munkálatok közben bővítették. Az építkezés az 1242-ben véget ért tatárjárás alatt megszakadt, később más mesterek irányításával fejezték be. A templomot a török 1532-ben megrongálta, Szombathely polgárai azonban néhány évtized után helyreállították. Ezután többször is végeztek munkálatokat rajta, a legutolsó átalakítás 1896 és 1904 között zajlott Schulek Frigyes tervei alapján.

műemlékfelújításműemlékfelújításMi épül?templomfelújítástemplomfelújításJák

Hírlevél

Hirdetés