2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Látogatóközpontot is kap a kompletten megújuló jáki templom
foto-kopter.hu

Látogatóközpontot is kap a kompletten megújuló jáki templom

MTI

2018.01.17. 16:20 - Antal Zsófia

Az idén kezdődő belső felújítás után jövőre a homlokzat, majd azután a nyugati kapu restaurációja kerül sorra, a projektet komoly régészeti kutatás is kíséri.

Hirdetés

Három év alatt több mint kétmilliárd forintot fordít a 800 éves jáki templom teljes felújítására a kormány - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán a Vas megyei településen.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy 2013-ban 150 millió forintos kormányzati támogatásból a jáki templom homlokzati részét már sikerült megújítani. A kormány nemrég a templom teljes restaurálásról döntött. Ismertetése szerint a támogatást három évre elosztva kapja a szombathelyi egyházmegye. Már az idén elkészül a részletes felújítási program, elkezdődik a templombelső régészeti feltárása, és a restauráláshoz is hozzáfognak a szakemberek.

Jövőre befejeződik a belső tér felújítása, helyreállítják a teljes külső homlokzatot, és felépül mintegy 300 millió forint értékben egy látogatóközpont is. A harmadik évre marad a templom nyugati kapujának teljes restaurálása, illetve a templom környékének rendbetétele.

Rátkai László jáki plébános elmondta: a felújítás során komoly régészeti kutatás zajlik majd a 13. századi román stílusú templom belsejében, megtalálhatják akár az egykori Ják nemzetség és a templomot alapító bencés szerzetesek földi maradványait is.

 

A térségben két másik templom is megújul a közeljövőben

Soltész Miklós a térségben zajló további templomfelújításokról szólva kiemelte, hogy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony templom felújítása 550 millió forintos támogatással valósulhat meg, illetve a közeljövőben megújul a magyar és osztrák határ közvetlen közelében lévő rönöki templom is.

Mi épül?templomfelújításJák

Hírlevél

Hirdetés