2024.04.16, Kedd
Vendégház építésével inspirálják Szentendre művészeit
MTI

Vendégház építésével inspirálják Szentendre művészeit

MTI

2018.03.22. 10:00 - Antal Zsófia

A mintegy 136 négyzetméteres épületet budapesti cég kivitelezte az alkotni és pihenni vágyók számára.

Hirdetés

Új vendégházzal gazdagodott a Szentendrei Régi Művésztelep. A művészek további kibontakozásának és együttműködésének elősegítése érdekében létrehozott épület 113,5 millió forintból valósult meg - közölte a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A négy, egyenként csaknem 34 négyzetméteres lakrészben szoba, fürdőszoba, előszoba és konyha található, a kivitelezést a budapesti Bitu-Bau Építőipari Vállalkozó Kft. végezte.

A Szentendrei Régi Művésztelep új vendégházát Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára adta át, az eseményen köszöntőt mondott Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere és Bereznai Péter festőművész is.

Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára (j), Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP) polgármester (j2), Bereznai Péter festőművész (b2) és Hóvári János, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) főigazgatója (b)  átvágja a nemzeti színű szalagot a Szentendrei Régi Művésztelep új vendégházának átadásán (fotó: MTI)

 

Szentendrén közel száz éve működnek a műtermek

A Szentendrei Régi Művésztelepet 1926-ban a nagybányai hagyományokat követő festőművészek hozták létre. Az alapítók hamarosan a római iskola hatása alá kerültek, és a párizsi konstruktivizmus is korán gyökeret eresztett a városban. A művészek 1927-ben vehették birtokba a szentendrei Pagony egyik szögletét, és építhették, illetve toldozgathatták műtermeiket. Ezek helyére a kulturális kormányzat 1972-ben tizenkét, csak nyáron használható műtermet építtetett. A műtermeket a kellő karbantartás hiánya miatt 2012-2013-ban újította fel a MANK és minden évszakban használható 12 műtermet alakítottak ki.

Mi épül?építőipari cégekSzentendre

Hírlevél

Hirdetés