2024.04.18, Csütörtök
Európában egyedülálló üzemet kivitelez a Merkbau és a Modinvest
MTI

Európában egyedülálló üzemet kivitelez a Merkbau és a Modinvest

MTI, magyarepitok.hu

2017.09.15. 15:48 - Antal Zsófia

Tizenkét milliárd forintot meghaladó beruházás indult el Mélykúton: itt épül fel a Hunent kacsa vágóhídja és feldolgozója, 350 embernek munkát adva.

Hirdetés

Letették a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forintból létrejövő új üzemének alapkövét a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. Az üzem felépülése 350 ember számára teremt munkalehetőséget.

Weiss Kurt, a Hunent Zrt. vezérigazgatója ismertette az áprilisban bejelentett zöldmezős beruházást: a mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 ezer 300 négyzetméter lesz. Az első ütemben – várhatóan 2018 októberéig – felépítenek egy víziszárnyas vágóhídat, egy feldolgozó üzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A vágási kapacitásról elmondta: az üzem egy tízórás műszakban 50 ezer kacsa vagy 25 ezer húsliba feldolgozására lesz alkalmas.

A beruházás első üteméhez tartozó építési feladatokat két kiskunhalasi cég, a Merkbau Kft. és a Modinvest Kft. konzorciuma végzi el, előbbi vezetésével. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019 végére fejeződik be.

Az említett 12,6 milliárd forintos összeg az építési költségeken túl már az üzem berendezéseit, gépeit is tartalmazza. A beruházáshoz a magyar kormány 4,4 milliárd forint támogatást nyújt – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy 7 milliárd forintnyi hitelt biztosít a projekthez az orosz többségi tulajdonban lévő Nemzetközi Beruházási Bank, amelynek a mélykúti az első Magyarországon megfinanszírozott beruházása.

 

Elmúlt a madárinfluenza, újra exportálható a szárnyas

A külgazdasági miniszter felhívta a figyelmet, hogy a Mélykúton megépülő üzemhez kapacitásban és technológiai fejlettségben is kevés hasonló kacsa vágóhíd és feldolgozó üzem van Európában. Ráadásul augusztus 24-én Magyarországot újra madárinfluenzától mentes övezetté nyilvánították, ami azt is jelenti, hogy a magyar kacsa-, liba- és baromfitermékek visszatérhetnek azokra a távol-keleti piacokra, ahol rendkívül kedveltek a magas minőséget képviselő hazai termékek.

A nyilvános cégadatok szerint a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. (Hunent) 2016-ban 8,49 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 9,24 milliárd forint után. A társaság nettó árbevételéből mintegy 37 százalékkal a belföldi, 63 százalékkal pedig az exportpiac részesedik. Az export értékesítés jelentős része az uniós országokba, ezen belül is a legnagyobb mértékben Németországba irányul. A belföldön értékesített áru zömmel a kis- és nagykereskedelmi egységeken keresztül jut el a fogyasztókhoz.

Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.AktuálisszennyvízüzemépítéshűtőházélelmiszeriparMélykútModinvest Kft.

Hírlevél

Hirdetés