2024.03.29, Péntek
Faültetéssel csökkenti karbonlábnyomát a Merkbau
Fotók: Sóki Tamás

Faültetéssel csökkenti karbonlábnyomát a Merkbau

magyarepitok.hu

2021.05.26. 12:01 - Kalácska-Nagy Nóra

A Merkbau 800 darab gyümölcsfát vett, és azokat kollégái, valamint több tucat iskola és óvoda fogadta örökbe.

Hirdetés

A Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. szegedi telephelyén több mint 160 darab őshonos gyümölcsfa átadására került sor szerdán a város óvodásai és iskolásai számára. Az eseményen részt vettek az intézmények képviselői, valamint a Merkbau CSR projektfelelőse, Kovács-Merényi Judit és Torma Szabolcs marketing és PR-vezető.

„Az őshonos gyümölcsfák vásárlásával és ültetésével szeretnénk csökkenti cégünk karbonlábnyomát. A karbonlábnyom azt mutatja, hogy tevékenységünkkel mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe”

– mondta el Kovács-Merényi Judit, aki 2019 óta tevékenykedik CSR (vállalati társadalmi felelősségvállalás – a szerk.) területen.

Fotók: Sóki Tamás

Környezetvédelem a Merkbaunál

A szakember ezután hozzátette: az építőipar alapvetően nem egy minimális karbonkibocsátással működő iparág, úgyhogy folyamatosan dolgoznak azon, hogyan lehet a környezetet kevésbé károsítani és a klímát kevésbé veszélyeztetni. Ennek megfelelően a Merkbau 2020-as CSR stratégiáját a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdésköre határozta meg, ezen belül

a szemétgyűjtés, a hulladék szállítás, a papír felhasználás, a nyomtatás visszaszorításának, a takarítószerek és konyhai beszerzések zöldítésének, valamint a műanyag palackok visszaszorításának témaköre.

Miután a Merkbau kiszámolta saját karbonlábnyomát, rögtön elkezdték tervezni, miképpen lehet kompenzálni károsanyag kibocsátásukat. „Ezt egyrészt megtesszük úgy, hogy számtalan napelemet telepítünk: minden új saját beruházásunk tervezésénél nagyon fontos, hogy hová tudunk napelemet telepíteni. Továbbá az összes kereskedésünk és üzemünk tetején vannak napelemek és külön napelem parkkal is rendelkezünk.”

400 fa kerül a gyermekekhez

Két éve döntött úgy a Merkbau, hogy a szokásos, partnereknek szánt karácsonyi tárgyi ajándék helyett nemes ügyre fordítja azt az összeget, így a halasi kórház támogatása után tavaly gyümölcsfákat vásárolt a vállalat.

A Merkbau 2020 év végén 800 darab gyümölcsfát vett, ezek egy részét még az ősszel elültették, ám nagyobb része most tavaszra maradt. „A kollégák ültették el a fák felét, a másik felét pedig olyan óvodáknak és iskoláknak juttatjuk el, akik a kereskedéseink városaiban működnek, vagyis Kecskeméten, Szegeden, Baján és Kiskunhalason. Ők együttesen 400 fát fogadtak örökbe. Ezzel gyakorlatilag a gyerekek környezeti neveléséhez is hozzájárulunk, hiszen végig tudják követni a fa életét az ültetéstől a növekedésig, amíg az adott intézménybe járnak.”

Házi kihívásokat is szerveznek

A Merkbau kollégáit is bevonja a környezetvédelem iránti érzékenyítésbe, sőt maguk kezdeményeznek házi kihívásokat. Például arra ösztönzik egymást, hogy saját dobozban hozzák el az éttermi ebédet, ne az eldobható edényt válasszák. A teljesítésért apró nyeremény is jár.

Ilyen és ehhez hasonló lépésekkel halad a Merkbau a karbonsemleges működés irányába. Ezzel nemcsak saját tevékenységét igazítja a manapság egyre inkább elvárt környezetvédelemmel kapcsolatos elvárásokhoz, hanem igyekszik felhívni a figyelmet a többi vállalat számára is arra, hogy hosszú távon csak zöld megoldásokkal érdemes és lehetséges felelősen működni.

Galéria

AktuálisMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.CSRSzeged

Hírlevél

Hirdetés