2024.05.06, Hétfő

Hirdetés

A kreatív gondolkodáshoz méltó központot nyert a Bosch Budapesten
Fotók: Láng Péter/magyarepitok.hu - Főkép: Market Építő

A kreatív gondolkodáshoz méltó központot nyert a Bosch Budapesten

magyarepitok.hu

2024.04.24. 12:00 - Hegedűs Gergely

Az Építőipari Nívódíjjal jutalmazott projektben nem csupán a volumen miatt születtek páratlan megoldások a Market generálkivitelezésében és az Óbuda Group lebonyolításában.

Hirdetés

Április 19-én megtartották az Építőipari Nívódíj táblaavatását a Bosch Budapest Innovációs Kampuszon. A beruházás kivitelezője a Market Építő Zrt. volt, lebonyolítója pedig az Óbuda Group, a tervezésért a CÉH Zrt. felelt. A komplexumot az Ipari és energetikai építmény /K+F/ kategóriában ismerték el az Építőipari Nívódíj 2023-as pályázatán.

 


Egyedülálló felszereltségű járműverifikációs terület és tesztcsarnok

Ahogy azt korábban is megírtuk, a 90 ezer négyzetméteres kampusz 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont. A létesítményben 14 ezer négyzetméternyi műszeres kutató- és tesztlabor is megtalálható. Leglátványosabb eleme a nyolcszintes irodaépület, mellette épültek fel a laborépületek, az energiaközpont és egy teremgarázs is.

Mindezek mellett az új kampusz fontos része az egyedülálló felszereltségű, 10 ezer négyzetméteres, műszeres járműverifikációs terület, amelyen a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják tesztelni a járművek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit. A kampusz másik fontos eleme az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnok, amelyben precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik a személy- és tehergépjárművek fejlesztése, tesztelése.

 


Nem csupán magyarországi szinten nagy lépés a Bosch életében

A pénteki eseményen a Bosch részéről Gyurka Szilárd, a Robert Bosch Kft. építési beruházásainak tervezéséért és lebonyolításáért felelős osztályvezetője az új létesítménnyel kapcsolatban elmondta: „A Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadása nem csupán magyarországi szinten, hanem nemzetközileg is fontos lépés volt a Bosch csoport életében. Németországon kívül Európában ez a legnagyobb autóipari fejlesztési központ a vállalatnál. A projekt komplex volt és kihívásokkal teli. A sikeres megvalósítás annak köszönhető, hogy a partnereinkkel össze tudtunk fogni, közösen tudtunk gondolkozni, dolgozni.”

Virág Zoltán, az Építőipari Nívódíj Bizottság képviseletében jelezte, korábban nagyon sok irodaház létesítésében és tervezésében részt vett, ez a projekt mégis rengeteg újdonságot és sok élményt adott neki. Kiemelte, az épület tervezése BIM-ben készült, ugyanakkor a BIM előnyeit a kivitelezés során is felhasználták. Emellett a fenntarthatóságot és a természetközeliséget is hangsúlyozta, akárcsak az épület emberközpontúságát.

 


Irodai, ipari és logisztikai tereket egyaránt létre kellett hozni

Az Óbuda Group részéről Csanády Miklós igazgató emlékeztetett, az épületre szóló megbízást éppen a társaságuk 30. születésnapján nyerték el. „A megvalósítása során rengeteget tanultunk, amiért nagyon hálásak vagyunk a megbízóinknak.” Visszatekintve elmondta, a Covid egészen újszerű módszereket és tapasztalatokat hozott, ráadásul német projektvezetés mellett kellett biztosítani a folyamatos kommunikációt. „Mindez példaértékűen valósult meg, hála a megbízónk innovatív és rugalmas hozzáállásának, és azóta is rengeteget profitálunk ezekből a tapasztalatokból.”

A Market Építő részéről Szabó Dániel, műszaki igazgató szavaiból kiderült, többek közt a Market feladata volt a teljes belső szakipar, a teljes homlokzatképzés, a tetőfedési munkák, valamint a gépész, elektromos és tűzvédelmi rendszerek megvalósítása. Szintén a Market kivitelezte a régi és az új épületet összekötő hidat. „Az épület területét és összetettségét tekintve egy súlycsoportban van a Telekom-székházzal és a MOL Campus-szal is” – hívta fel a figyelmet.

„A projekt pikantériáját az adta, hogy nem csupán egy iroda jött létre, hiszen kutatás-fejlesztés is zajlik az épületben. Emiatt számos teremben valójában szobába préselt ipari beruházásokat valósítottunk meg, az ezt kiszolgáló logisztikai részekkel együtt.”

 


Kreatív gondolkodásra serkentő terek

A lapunk által korábban bemutatott tavaly decemberi gálán nyilvánosságra hozták a díjnyertes épület laudációját is, amely kiemeli, hogy az új kampuszt a fenntarthatóság és a természetközeli megoldások jellemzik.

Emellett azt is méltatták, hogy az épületegyüttes egy központi zöldfelület köré szerveződik, melynek karakteres eleme a főbejárat előtt kialakított tó.

„Az irodai tornyokban az irodaterületek belső kiszolgáló mag köré épültek, berendezésük, kialakításuk kreatív gondolkodásra serkentő, inspiráló a munkatársak számára” – zárult a laudáció.

 

 

Galéria

AktuálisÉpítőipari NívódíjMarket Építő Zrt.autóiparBosch csoportÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés