2024.04.23, Kedd
A Bosch-csoport egyik legjelentősebb fejlesztőközpontját adták át Budapesten
Fotók: Market Építő Zrt.

A Bosch-csoport egyik legjelentősebb fejlesztőközpontját adták át Budapesten

mti.hu, magyarepitok.hu

2022.09.08. 11:57 - Hegedűs Gergely

A Market által kivitelezett nyolcszintes épület fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében.

Hirdetés

A fővárosban szeptember 8-án átadták a Bosch Budapest Innovációs Kampuszt. A Market Építő Zrt. által kivitelezett beruházásban a Bosch a közép-európai régió egyik meghatározó kutatás- és fejlesztési központját bővítette. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

A 70 milliárd forintos beruházással létrehozott kampusz 14 ezer négyzetméternyi kutató- és tesztlabornak, valamint műszeres tesztpályának és csúcstechnológiás tesztcsarnoknak ad otthon.

A létesítmény a Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központjának bővítésével jött létre.

Fotók: Market Építő Zrt.


A budapesti központ a Bosch egyik zászlóshajójává vált

A Market Építő honlapján elérhető adatok szerint a nyolcszintes főépület mellett parkolóház, két laborépület és egy energiaközpont megvalósítása is a projekt része volt. Az új épület fontos szerepet játszik az automatizált- és az elektromos mobilitás fejlesztésében, ugyanakkor a Bosch-csoport egyik legjelentősebb gépjárműelektronikai kutató-, fejlesztő- és tesztközpontja is lesz.

Az eseményen Stefan Hartung, a stuttgarti székhelyű vállalatcsoport igazgatóságának elnöke kiemelte: a budapesti fejlesztési központ az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává, a nemzetközi autóipar egyik innovációs vezetőjévé vált.

 


Egy egyedülálló felszereltségű tesztpálya is épült

A Market-csoport elsőként mélyalapozási munkákat végzett a 90.000 négyzetméteres területen. Az azt követő szakaszban a cégcsoport a szerkezetépítésen kívül minden más magasépítési elvégzett: többek között a belső falak kialakítását, a tető megépítését, a nyílászárók beemelését, a teljes szakipari munkákat, a komplett gépészetet és az elektromosság kiépítését.

A 90 ezer négyzetméteres épülethez 46 ezer köbméter betont, 5600 tonna betonvasat, 700 tonna szerkezeti acélt és másfél millió méter elektromos kábelt használtak fel.

A Bosch tájékoztatása szerint az új kampusz fontos része az egyedülálló felszereltségű, 10 ezer négyzetméteres, műszeres tesztpálya. Itt ellenőrzött körülmények között, a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben tudják mérni és finomhangolni a jövő járműveinek ultrahang-, radar- és kameraalapú vezetéstámogató rendszereit.   

Az akár több kamion egyidejű befogadására is alkalmas tesztcsarnokban precíziós óriás mérőkamrák segítségével zajlik majd a személy- és tehergépjárművek fejlesztése, tesztelése.

 

 

Egy félezer férőhelyes auditórium is létrejött a főépületben

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a Bosch Budapest Innovációs Campusban a funkciók kialakítása a vállalat új munkamódszerének koncepciójával összhangban valósult meg. A legújabb HR-trendek, valamint a munkatársak visszajelzéseinek figyelembevételével az építészeti tervezés során különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kreatív gondolkodást, inspirációt segítő közösségi terek létrehozására. A tárgyalókat ugyanakkor az online egyeztetések profi lebonyolítására is alkalmas legmodernebb technikával szerelték fel.

Az épületen belüli tereket egy tetőkert egészíti ki, valamint az épületet körülölelő zöld park. A beruházás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a kampusz parkjában több mint 200 új fát, 40 ezer cserjét és évelő növényt, valamint 1,5 hektárnyi füvet és növénytakarót telepítettek.

Az alapfunkciók mellett a főépületben megtalálható egy 500 fő befogadására alkalmas, modern konferencia-technológiával felszerelt auditórium is, amely belső rendezvények mellett szakmai, üzleti és művészeti eseményeknek is otthont ad majd.


A K+F tesztrendszerei által generált hőt újrafelhasználják fűtésre és melegvíz-ellátásra

A közlemény mindezek mellett kiemeli az új komplexum fenntarthatóságát, amelyet kiemelkedően jó hőszigeteléssel, környezeti hatásokhoz igazodó épületmenedzsmentmegoldásokkal, automatizált világítási és árnyékoló rendszerekkel, valamint hővisszanyerős szellőztetéssel érnek el.

A kampusz működéséhez megújuló energiaforrásokat is felhasználnak, kizárólag minősített zöldenergiát vásárolnak, nagy hatékonyságú hőszivattyú rendszereket alkalmaznak elsődleges hűtési és fűtési megoldásként, melyeket a jövőben napelemes rendszerek egészítenek majd ki. A kutatás-fejlesztési terület tesztrendszerei által generált hőt is újrafelhasználják fűtésre, melegvíz-ellátásra.

A magyar mérnökök teljesítménye az iskoláikat is dicséri

A csütörtöki megnyitón elmondott beszédében a miniszterelnök gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak. "Az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az elsőszámú oka annak, hogy a Bosch idehozta és itt építette fel ezt a központot" - fogalmazott.

Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláikat, tanáraikat is dicséri, úgy tűnik, "a magyar iskolák állják a sarat". Közölte: a kísérletezés az innováció igazi titka és a politikában is létezik innováció, "nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához". Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, "annak befellegzett" - tette hozzá. Arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan technológiát szívesen lát, amely "hazánk javát szolgálja". A Bosch jelenléte Magyarországon "egyértelműen a javunkra válik", ez Európa egyik legrégebbi és egyben legsikeresebb vállalata - mondta.

 

 

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.Bosch csoportinnovációautóipar

Hírlevél

Hirdetés