2024.07.23, Kedd

Déli Körvasút – új vágányokkal és megállókkal bővül a főváros közlekedése

2022.11.16 - magyarepitok.hu

A Déli Körvasút projekt során Kelenföld és Ferencváros állomások között bővítik a vasút kapacitását. A kivitelezést a V-Híd Zrt. végzi el, a kiviteli tervezés a Kontúr Csoport Kft. munkájával valósul meg.

A fejlesztés célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson, és nagyobb szerephez jusson Budapest közlekedésében. A vonalszakasz a MÁV Zrt. 1-es, Budapest−Hegyeshalom−Rajka vasúti fővonalának része, ezáltal kiemelt nemzetközi jelentőséggel is rendelkezik.

Az építést a budai és pesti oldalon párhuzamosan kezdik meg, és tekintettel arra, hogy a forgalomnak két, de minimum egy vágányon folyamatosan mennie kell, először az új vágány épül meg.

A projekt során a pesti oldalon 600 méter hosszan 4 vágány, a budai oldalon 1800 méter hosszan 3 vágány, további 1700 méter hosszan pedig 4 vágány épül ki. A villamosított pálya megengedett sebessége 80/100 kilométer/óra, tengelyterhelése 225 kilonewton.

A fejlesztés nem csupán egy rövid vasúti vonalszakasz átépítését jelenti: két új megálló épül (Pesten a Közvágóhíd, Budán a Nádorkert megállóhely), emellett hozzávetőleg 1500 méter hosszan speciális zajárnyékoló falat emelnek.

Pesten kettő, míg Budán öt helyszínen épülnek és újulnak meg a vasúti hidak. A beavatkozások során a már meglévő kétvágányos műtárgyakat szélesítik három- illetve − néhány helyen − négyvágányosra, melyhez új felszerkezetek kialakítása is szükséges. A szomszédos területek egyszerűbb megközelíthetősége és a biztonságos átkelés érdekében öt új gyalogos-kerékpáros aluljárót alakítanak ki.

A projekt műtárgyakra vonatkozó méreteit remekül szemlélteti, hogy a pesti oldalon 2, míg a budai oldalon összesen 10 db különszintű keresztezést alakítanak ki mindössze néhány kilométeres távolságon belül.

A tervezési fázist követően a látványos kivitelezői munka várhatóan 2023-ban kezdődhet meg, és a tervek szerint 2027 végére fejeződhet be.

A projektoldal elérhetősége:

 

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

Déli körvasút - QR Kód.png

(image/png)

2.38 kb