2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Két év alatt 237 kormányhivatali épület kap energetikai felújítást
(fotó: nrgservices.hu - zalaegerszegi kormányhivatal))

Két év alatt 237 kormányhivatali épület kap energetikai felújítást

mti

2016.10.19. 12:33 - Hegedűs Gergely

A 20 milliárdos programban nyílászárókat, kazánokat és fényforrásokat cserélnek, illetve napelemeket helyeznek fel uniós forrásokból.

Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 20 milliárd forint támogatásból a kormányhivatali rendszer 237 ingatlanját újítják fel 2018-ig. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára Zalaegerszegen számolt be a részletekről a zalai beruházások sajtótájékoztatóján.


Összesen 1100 milliárd érkezik a KEHOP-on keresztül

Kovács Zoltán felidézte, hogy a 2015-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 14,5 milliárd forintot fordítottak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) jóvoltából kormányhivatali épületek korszerűsítésére, így 114 ingatlan újulhatott meg.

Emlékeztetett arra, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást célzó beruházásokra 324 milliárd, a települési vízellátás és szennyvízelvezetés javítására 385 milliárd, hulladékgazdálkodásra és kármentesítésre 124 milliárd, természetvédelmi célokra 31 milliárd, az energiahatékonyság növelésére pedig 296 milliárd forint pályázati forrást, vagyis együttesen több mint 1100 milliárd forintot biztosít a KEHOP.     


Nyolcszáz napelem a zalai épületekre

Kovács Zoltán elmondta, az előző költségvetési időszakban Zala megyében egymilliárd forintból tíz kormányhivatali épületet újítottak fel. A mostani időszakban 970 millió forintból újabb tíz épület kerül sorra. Kovács Zoltán bejelentette az egykori Zóna étterem épületének kormányhivatali célokat szolgáló felújítását is. Erre összesen 347 millió forintot fordítanak, ebből mintegy 60 millió forintot a KEHOP-forrásaiból biztosítanak, a fennmaradó összeg pedig állami támogatás.  

Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott kifejtette: a zalai épületfelújítások már megkezdődtek, nagyobb részük az idei év végére, egy kisebb hányaduk pedig a jövő év második felére fejeződik be.     

A felújítandó épületeket szigetelik, kicserélik a nyílászáróikat, energiatakarékos fényforrásokkal látják el őket. Csaknem nyolcszáz napelemet helyeznek el rajtuk és több helyen kazánokat is cserélnek. „A beruházások révén évente összesen mintegy ötvenmillió forint megtakarítást érnek el az energiaköltségekben” - összegezte a zalai kormánymegbízott.

EnergetikaZalaegerszegközintézményekenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés