2024.05.25, Szombat
Mire lehet igényelni az energetikai támogatást?

Mire lehet igényelni az energetikai támogatást?

2016.11.25. 14:46 - Hegedűs Gergely

A korábbi támogatásokhoz képest többféle beruházásra és kevésbé szigorú feltételek mellett lehet felvenni a lakóépületek energetikai felújítására szánt nulla kamatozású hitelt. A 120 milliárdos keret háromnegyede családi házak, negyede társasházak felújítását segíti.

Hirdetés

A jövőre induló csaknem 120 milliárd forint keretösszegű lakossági épületenergetikai hitelprogram újabb részletei váltak ismertté Szabó Zsolt beszámolójából.


Többféle támogatás is kérhető egyszerre

Az NFM államtitkára elmondta, a kamatmentes, legfeljebb 20 éves futamidővel felvehető hitel könnyített feltételekkel vehető fel. Hangsúlyozta, a vissza nem térítendő támogatások esetén sokkal szigorúbbak a feltételek, emellett a kétféle támogatás nem zárja ki egymást. „A kamatmentes hitellel ki lehet majd egészíteni az Otthon Melege program pályázatát is” – mutatott rá.

Kiemelte, a visszatérítendő támogatás igényelhető szinte minden célra, amivel energiát lehet megtakarítani, egyebek mellett

  • épületek szigetelésére,
  • nyílászárók cseréjére,
  • a fűtés teljes korszerűsítésére, beleértve a kazánok cseréjét kondenzációs kazánra,
  • emellett a megújuló energiaforrásokra való áttérésre,
  • illetve az elektromos rendszerek felújítására is.


Nem kell sokat várni a megtérülésre

Szabó Zsolt arra is kitért, hogy a felvett hitelek törlesztőrészleteit várhatóan fizetni lehet majd a beruházás által elért havi megtakarításból.

A beruházásokhoz 10 százalékos önrész szükséges, a költségek 90 százaléka fedezhető a támogatásból. A szerződés megkötése után a tervezett beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani, a törlesztésnél a türelmi idő 12 hónap, a kamatmentes hitel futamideje 20 év is lehet. Az igényléseket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontok hálózatában lehet majd benyújtani.    


Legalább egymilliós beruházás szükséges

A teljes összeg 75 százalékát igényelhetik családi házban élők, 25 százalékát a társasházak és lakásszövetkezetek. Családi házak esetében 1-10 millió forint közötti, társasházaknál lakásonként 1-7 millió forint közötti összegre lehet pályázni.    

Szabó Zsolt elmondta: számításaik szerint a keret mintegy 50 ezer igénylőnek lenne elég, ha csak szigetelést és nyílászáró-cserét hajtanának végre, de ha a fűtés korszerűsítését vagy megújuló energia alkalmazását is tervezik, akkor 25 ezer körül lehet ez a szám. Az államtitkár szerint ilyen széleskörűen meghirdetett pályázat korábban nem volt.


A 120 milliárdos keret újratöltődik

A politikus tájékoztatása szerint a pályázati kiírás várhatóan decemberben, de legkésőbb jövő januárban jelenik meg. A pályázati felhívás 2022-ig, illetve a 120 milliárdos forrás kimerüléséig lesz nyitva. A forrást két operatív program, a GINOP és a VEKOP fedezi. Az uniós visszatérítendő támogatás alkalmazása ugyanakkor azt is jelenti, hogy a keret visszatöltődik, tehát lesz lehetőség arra, hogy később újabb jelentkezők is igényelhessenek ebből a forrásból.

Energetikaenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés