2024.06.22, Szombat
Adókedvezmény gyorsítja az energiahatékonysági beruházások megtérülését
fotó: bacsklima.hu

Adókedvezmény gyorsítja az energiahatékonysági beruházások megtérülését

hirado.hu

2017.08.02. 11:37 - Kincses Péter

Akár 15 millió eurós társasági adó kedvezmény is járhat a cégeknek az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásoknál a bekerült berendezések után. A támogatás bármilyen mértékű megtakarításra jár.

Hirdetés

A júliusi kormányrendelet (176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet) alapján a társasági adó kedvezmény mértéke a beruházás elszámolható költségének harminc, középvállalkozások esetén negyven, illetve kisvállalkozások esetén akár ötven százalékáig is terjedhet, de legfeljebb 15 millió euró lehet.


Nincs minimumkövetelmény

„Az adókedvezménnyel együtt a beruházásunk a korábbiakhoz képest akár már feleannyi idő alatt is megtérülhet, hosszabb távon pedig fix költségcsökkenést eredményez, és ez végső soron versenyelőnyt is jelent” – idézte a hirado.hu H. Nagy Dánielt, a tanácsadó MAZARS szenior adómenedzserét.

Fontos tudnivaló, hogy a jogszabályok nem írnak elő minimumkövetelményeket a hatékonyság javulásával összefüggésben, vagyis bármilyen mértékű energiamegtakarításra jár a kedvezmény.


Mikor kell elvégezni az auditot?

A beruházás elindítása előtt egy energetikai auditáló szervezet felméri az energiafogyasztási adatokat és becslést készít a tervezett beruházáshoz kapcsolódó megtakarítási lehetőségekről. A kivitelezés befejezése után átfogó energetikai auditot készít az elért energiamegtakarításról.

Amennyiben olyan beruházásról van szó, amely már a kormányrendelet hatályba lépése előtt megkezdődött, elegendő, ha az auditor az előzetes becslést az adókedvezmény bevallását megelőzően megteszi.


Milyen költséget lehet elszámolni?

Az adókedvezményt az elszámolható költség alapján állapítják meg. Elszámolható költség kizárólag a megújuló energiaforrásból a saját fűtési, hűtési és ipari hőtermelési célra energiát előállító, villamos energia-termelésre nem képes, saját tevékenységet szolgáló berendezés bekerülési értéke lehet.
Ide tartoznak az elektromos – szondás, a talajvizes, a levegős – hőszivattyú, a gázmotoros hőszivattyú, a napkollektor és a saját hulladékból származó biogázt és biomasszát hasznosító berendezések. Az adókedvezménnyel nem elszámolható költség a villamos energiáról szóló törvény szerinti megújuló energiaforrásból villamos energia termelésére alkalmas bármely energiatermelő berendezés beruházási költsége, mint például a napelemes áramtermelés.

 

Energetikamegújuló energiaenergetikai beruházás

Hírlevél

Hirdetés