2024.04.20, Szombat
Olcsóbb és környezetkímélő – elrajtolt a kaposvári távhőfejlesztés
illusztráció

Olcsóbb és környezetkímélő – elrajtolt a kaposvári távhőfejlesztés

mti, mnnsz.hu, magyarepitok.hu

2018.08.07. 09:15 - Hegedűs Gergely

A Szabadics vezette konzorcium húsz hőközpontot és négy kilométernyi vezetéket fejleszt. A szén-dioxid kibocsátást évente mintegy 14 ezer tonnával csökkenti a beruházás.

Hirdetés

Kedden elkezdődött a kaposvári távhőrendszer korszerűsítése és bővítése, a 3,4 milliárd forintos beruházás a jövő év végéig fejeződik be. Kivitelezői a Szabadics Zrt, a TRIUT Építőipari Kft. és a Terra-21 Közmű- és Mélyépítő Kft.

A projekt sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a konzorciumot vezető Szabadics Zrt. vezérigazgatója számolt be a részletekről. A munkálatok keretében kicserélnek 1,5 kilométernyi elöregedett távhővezetéket, építenek 2,5 kilométernyi újat, és húsz hőközpontot felújítanak. A beruházással az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását évente mintegy 14 ezer tonnával csökkenti majd a szolgáltató.

Az önkormányzat korábbi tájékoztatása szerint az európai uniós pályázati támogatást élvező projektnek része egy 10 és egy 5 megawatt teljesítményű, faapríték tüzelésű melegvízkazán üzembe helyezése a Kanizsai utcai fűtőmű területén. A két berendezés több földgázüzemű kazánt vált ki. Az általuk megtermelt hőt új, földbe fektetett vezetékpáron táplálják be a távhőhálózatba.


Helyben megtermelni és helyben felhasználni

Az önkormányzat környezetfejlesztési igazgatója, Kovács Katalin arról beszélt, hogy a távhőhálózatra tizennyolc új fogyasztó, köztük számos közintézmény csatlakozik fel. Ez lehetőséget nyújt az olcsóbb üzemeltetésre és a légszennyezettség csökkentésére.

Kaposvár jelenlegi energiastratégiája az, hogy 2050-ig teljesen energiafüggetlen legyen.

"Ennek az első jelentős állomása a távhőrendszer bővítése és fejlesztése, hiszen így helyben tudjuk megtermelni és felhasználni az energiát" - nyilatkozta korábban Kovács Katalin.


Megváltozik a forgalmirend

Vida Zotmund, a Kaposvári Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta: Kaposváron a távhőrendszeren keresztül 7 ezer háztartást, valamint 300 közületi fogyasztót látnak el hőenergiával. „A kaposvári távhőszolgáltatás ára a legolcsóbbak között van Magyarországon, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek” - jegyezte meg a vezérigazgató.

A fejlesztés a somogyi megyeszékhely belvárosának több pontján részleges útlezárással és forgalmirend-változással jár, a lakosság az utinform.kaposvar.hu internetes oldalon juthat részletes közlekedési információkhoz.

Szabadics Zrt.Energetikaépítőipari cégekKaposvártávhőtávfűtési rendszerTerra 21 Kft.TRIUT Kft.

Hírlevél

Hirdetés