2024.04.13, Szombat
Évi 25 millió forintot takarít meg egy új erőművel Kisújszállás
termalfurdo.hu

Évi 25 millió forintot takarít meg egy új erőművel Kisújszállás

MTI

2019.02.27. 08:03 - Hegedűs Gergely

A hulladékhővel télen fűteni, nyáron hűteni tudnak majd; összesen öt önkormányzati intézménynek javul az energiaellátása.

Hirdetés

Mintegy 250 millió forintból erőmű épül a kisújszállási Kumánia Gyógy- és Strandfürdőben, hogy a meglévő mellett egy újabb termálkút kísérőgázát is hasznosítani tudják a városban energiamegtakarítási céllal. A részletekről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere beszélt az MTI-nek.


Ezek az intézmények profitálnak a projektből

Kecze István (Fidesz-Nagykun Polgári Kör) elmondta, a hulladékhővel télen fűteni, nyáron hűteni tudnak majd. Ezzel és a napelemes hálózattal környezetkímélő energiaellátást biztosítanak majd az önkormányzati tulajdonú intézményekben:

  • az Illéssy utcai bölcsődében,
  • a védőnői szolgálatnál,
  • a háziorvosi és fogorvosi rendelőknél,
  • valamint a Kumánia irodáiban, a gyógytornateremben és a konferenciateremben.

Előzetes becslések szerint a beruházással évente mintegy 20-25 millió forint energiamegtakarítást érnek majd el.  


Az 1-es kút kisérőgázát már évek óta hasznosítják

A polgármester hozzátette, a jelenleg is folyamatban lévő és a tervek szerint tavasz végére elkészülő beruházás nagyrészt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertes pályázatának köszönhetően valósul meg, de a költségekhez az önkormányzat is hozzájárult.

Szólt arról is, hogy a fürdőben lévő 1-es termálkút kísérőgázát egy harmadik felet is bevonó finanszírozással évek óta hasznosítják egy gázmotor segítségével. "A hulladékhő két egyházi fenntartású középiskolát és egy kollégiumot is kiszolgál" - mondta a polgármester.

EnergetikagyógyfürdőkfürdőfejlesztésKisújszállás

Hírlevél

Hirdetés