2024.04.14, Vasárnap
Termálvíz fogja biztosítani több mint 1400 ingatlan fűtését Mátészalkán
Illusztráció

Termálvíz fogja biztosítani több mint 1400 ingatlan fűtését Mátészalkán

MTI

2021.02.15. 11:45 - Gyöngyösi Klaudia

A fejlesztés keretében egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesült az önkormányzat tulajdonában álló területen.

Hirdetés

Környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer kezdi meg működését a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán - közölte a szolgáltató távhőtermelői engedélyét kiadó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.

A szatmári kisváros helyhatósága közölte: a beruházást 336,1 millió forint értékű, európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., a Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft. és a Geotherm FIRE Kft. konzorciuma valósította meg.

A fejlesztés keretében egy 1200 méter talpmélységű termálkút létesült az önkormányzat tulajdonában álló területen. A kút vízhozama percenként mintegy ezer liter, a kitermelt 60-65 Celsius-fokos termálvíz segítségével 2,5 megawattnyi hőteljesítmény érhető el.

 

Évente 920 ezer köbméter földgázat helyettesít a rendszer

Az új kút létesítésével mintegy 34 ezer gigajoule termálenergia használható fel a városi távfűtésben.

A felszínre hozott termálvíz a város hét alhőközpontjába jut el, ahol a hőcserélőkön keresztül csaknem 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használati melegvíz-igényét biztosítja.

A környezetbarát és megújuló energiaforrás alkalmazásával évente mintegy 920 ezer köbméternyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, amivel csaknem 1800 tonna üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátása kerülhető el - olvasható a MEKH közleményében.

Energetikageotermikus energiaMátészalkaépítőipari cégekkörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés