2024.05.25, Szombat
Magyar-lengyel megállapodásnak köszönhetően nyílik Szerencsen építőipari gyár
Illusztrációs fotó: Masterplast/Facebook

Magyar-lengyel megállapodásnak köszönhetően nyílik Szerencsen építőipari gyár

magyarepitok.hu

2023.07.05. 14:50 - Szabó Ákos

A Masterplast és a Selena Group hosszú távú együttműködésével valósul meg a régen várt borsodi projekt.

Hirdetés

Stratégiai együttműködés keretében a Selena Group 50%-os részesedést szerez a magyar építőanyagpiac meghatározó szereplője, a Masterplast Nyrt. szerencsi üveggyapot gyártási projektben, amelynek aláírását közösen jelentették be a felek június 29-én – derül ki a magyar vállalat sajtóközleményéből.

A magyar-lengyel együttműködés során a vállalatok közösen építik fel a szerencsi üveggyapot gyárat, az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártóüzem létesítését a Masterplast, a PIMCO Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte. A Masterplast eddigi lépéseiről a fejlesztésben már korábban is írtunk.

Az elindult gyártásfejlesztési projektcégben a Selena 10 millió eurós tőkeemelést hajt végre, mellyel 50%-os tulajdonrészt szerezve a Masterplasttal közösen folytatják a beruházást – mutat rá a sajtóközlemény

 

11500 négyzetméteres üzem épül

A PIMCO Kft. Magyarországon, Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA támogatással, valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van, valamint a gyártástechnológia beszállítói is már kiválasztásra kerültek.

A 11 500 négyzetméter nagyságú új üzem - 47,5 millió eurós beruházással - évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelőanyag gyártására lesz képes, és a tervek szerint 2025 első félévében megkezdi az üzemszerű termelést.

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsment jogokat majd a Masterplast gyakorolja, így a cég teljesítménye a vállalat konszolidált eredményeibe kerül beszámításra.

 

Újrahasznosított alapanyagból gyártják az üveggyapotot

A projektben a fenntarthatósági szempontok érvényesülése kiemelten fontos. Az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és korszerűsítési munkáknál is egyaránt jól használható. Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó elvárások fokozódásával együtt bővül és a korábbi években áruhiány és lassabb teljesítés jellemezte az ellátási láncok működését.

A termék egyik fő alapanyaga a hulladéküveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzem környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával lesz felszerelve, melynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Selena Csoporttal, egy nemzetközileg elismert professzionális gyártó partnerrel tudunk együttműködni a stratégiai ásványgyapot hőszigetelőanyag gyártásfejlesztés megvalósításában. Ez egy nagyon fontos lépés, ami lehetőséget biztosít a vállalatok közti szinergiák kihasználására és a további közös fejlesztésekre. Ezzel a kőzetgyapot gyártás után most már mindkét projektet professzionális partnerrel fogjuk tudni felépíteni”mondta el Tibor Dávid a Masterplast elnöke.

"A Pimco-projekt erősíti a lengyel-magyar üzleti kapcsolatokat, és része a fenntartható épületekhez való hozzájárulásunknak. Örülök, hogy a Selena a Masterplasttal, az európai szigetelőanyaggyártás egyik meghatározó vállalatával közösen mozdíthatja elő ezt a projektet. Termékeink nem csak a professzionális kivitelezők munkáját könnyítik és gyorsítják meg hosszú évek óta, hanem hozzájárulnak az építőipar fenntarthatóbbá tételéhez is" tette hozzá Krzysztof Domarecki, a Selena Group alapítója és főrészvényese.

Iparági hírekMasterplastSzerencsépítőanyagoküzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés