2024.03.29, Péntek
Egyszámjegyűre csökkenti a kormány a társasági adókulcsot

Egyszámjegyűre csökkenti a kormány a társasági adókulcsot

magyarepitok.hu, mti

2016.11.17. 14:36 - Hegedűs Gergely

A döntéssel 145 milliárd marad a vállalkozásoknál, az internet áfája is jelentősen csökkenhet. Az EU megszüntette a kötelezettségszegési eljárást, így jövőre elkezdődhet a paksi beruházás – derült ki a kormányinfón.

Hirdetés

Egységesen 9 százalékra csökken Magyarországon a társasági adókulcs. A kormány döntését Orbán Viktor jelentette be csütörtökön Budapesten a Regionális Digitális Konferencián. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, a döntéssel 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, ezzel a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtja Magyarország az Európai Unióban.

A társasági adó kulcsa jelenleg évi 500 millió forint adóalapig egységesen 10 százalék, a fölötte levő részre 19 százalék.

A csökkentésről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszámolt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus arról is beszélt, hogy a kormány az internet áfájának 5 százalékra csökkentését is tervezi, ám mivel ez jelenleg ütközik az uniós előírásokkal, erről indítványt tesznek az Európa Bizottság számára.


Magyarország megállapodhat Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről

A kormányinfón az is kiderült, hogy az Európai Bizottság lezárta azt a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban, a közbeszerzések ügyében indított. A döntés azt jelenti, hogy a bizottság nem vitatja Magyarországnak azt a jogát, hogy megállapodjon Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről.

A miniszter ezek alapján reális esélyt lát arra, hogy 2017-2018-ban megkezdődjön a paksi kapacitásfenntartással kapcsolatos építkezés.


A kormány nem kíván engedni a jelentős minimálbér-emelésből

A politikus a kormány bérfejlesztési stratégiáját is kifejtette, eszerint ennek három pillére:

  • a kormányzati szektorban zajló béremelések
  • a munkáltatók terheit enyhítő járulékcsökkentés
  • és a minimálbér megemelése.

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a legutóbbi eszköznél 15-20 százalékos emelést szeretnének keresztülvinni, ám a munkáltatók érdekvédelmi szervezetei jelenleg jóval kisebb mértékű emelést szeretnének. Lázár János kifejtette, azért nem szándékoznak engedni az álláspontjukból, mert a csökkentés terheit kompenzálni fogja a járulékcsökkentés.

Gazdaságkormányinfó

Hírlevél

Hirdetés