2024.03.28, Csütörtök
A lakáspiac pezsgése elérte a válság előtti szintet
magyarepitok.hu

A lakáspiac pezsgése elérte a válság előtti szintet

MTI

2017.02.24. 11:57 - Antal Zsófia

2016-ban közel tízezer új lakás épült, ami 30 százalékot meghaladó növekedés. A kiadott lakásépítési engedélyek alapján a trend idén is folytatódik.

Hirdetés

Megtörtént a fordulat a lakáspiacon: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy tavaly 9994 új lakás épült, 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések együttes száma 31.559 volt, ami több mint két és félszerese a 2015-ösnek.

Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta, a gazdasági növekedés mellett elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bevezetése és az alacsony kamatkörnyezet miatti könnyebb hitelfelvétel játszott szerepet a változásban.

A helyettes államtitkár szerint az építési engedélyekre vonatkozó adatok alapján a dinamikus növekedés az idén is folytatódik: tavaly a GDP 0,2 százalékát adta a lakásépítés, 2017-ben viszont ennél jelentősebb arányban támogatja majd a GDP növekedését.

A GKI felmérése szerint a fővárosi, megyei jogú városi, és egyéb kategóriákban egyaránt emelkedtek a lakásépítések. Ez alapján elmondható, hogy Magyarországon utoljára a válság előtt volt ilyen magas a lakásépítési vagy -vásárlási szándék.

GazdaságlakásépítésCSOKlakáspiacKSHNemzetgazdasági Minisztérium (NGM)

Hírlevél

Hirdetés