2024.04.17, Szerda
Kiemelt nemzetgazdasági ágazattá vált az építőipar
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kiemelt nemzetgazdasági ágazattá vált az építőipar

magyarepitok.hu, MTI

2020.04.06. 12:48 - Hegedűs Gergely

A kormányfő megnezevezte azokat az ágazatokat, melyeket újra kell indítani a gazdaságvédelmi akciótervben.

Hirdetés

Hétfőn délben Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány korábban már beharangozott gazdaságvédelmi intézkedéseit. Az akcióterv második üteme indult el hétfőn, amely öt tételből áll. A program egyik pontját a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítása képezi, a kormányfő nevesítette ezen ágazatokat.

Az építőipar mellett a turizmus, az egészségipar, az élemiszeripar, a mezőgazdaság, a logisztika, a közlekedés, valamint a film- és kreatív ipar került a kiemeltek ágazatok közé.

Szintén fontos pontot képez a vállalatok finanszírozása programpont: eszerint kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak a vállakozások számára több mint 2000 milliárd forint értékben.

További jelentős hatása lesz a munkahelyteremtésnek, melynek céljából 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogat majd a kormány.
 

A GDP ötödét csoportosítja át a három ütem

A hétfőn bejelentett listán a munkahelymegőrzés programpontja is szerepelt: Orbán Viktor jelezte, rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Orbán Viktor hangsúlyozta, a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzanak létre. Az ötödik tételt a család- és nyugdíjasvédelem képezte, ennek részeként visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, négy részletben 2021, 2022, 2023 és 2024 februárjában utalva egy-egy heti nyugdíjat.

Orbán Viktor beszédében a gazdasági akcióterv első ütemére is utalt, melyen már túl vagyunk: ide tartoztak a tb-járulék-csökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. Az akcióterv három üteme mindösszesen a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által megindított programokat is.

"A 2020-as költségvetéstől a megváltozott helyzet miatt el kell térni, az erről szóló rendelet hétfőn megjelenik"

- közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik.

Gazdaságkoronavírusépítőipar

Hírlevél

Hirdetés