2024.06.22, Szombat
Indulhat a Velencei-tó komplex megújulása

Indulhat a Velencei-tó komplex megújulása

2016.05.30. 16:27 - Hegedűs Gergely

A 14 milliárdos beruházásban a védművek mellett megújulnak a tópart kikötői, sétányai és szigetei is, akárcsak a hozzátartozó tározók és vízelvezetők. Csökken a mesterséges partszakaszok nagysága.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a tavaly elkészített tervek alapján a múlt héten benyújtotta azt a 14 milliárd forintos pályázatot, amelyből a Velencei-tó védművei, kikötői megújulnak, illetve a vízgyűjtő területet rekonstruálják. A hírt a Miniszterelnökség államtitkára, L. Simon László jelentette be a Velencei-tavi vízisport- és turisztikai évadnyitón.

A korábbi beszámolók szerint a projekt során  23 kilométernyi partfal újul meg. A beavatkozást főleg az indokolja, hogy a 60-as 70-es években épült vasbeton partművek állapota és szerkezete több esetben nem felel meg a mai környezeti és tájvédelmi előírásoknak. A beruházás célja emellett, hogy a tó a nagyobb vízszintingadozásokat is jól állja, illetve turisztikai vonzereje növekedjen.

A munkálatok során

  • bontást, helyreállítást, újjáépítést, mederkotrást végeznek,
  • rendbe teszik a hajó és csónakkikötőket
  • és a vízelvezető árkokat,
  • parti sétányokat építenek,
  • továbbá megújul a Cserepes- és a Velence-sziget.

A mesterséges partfal nagysága nem nő, sőt meglevő mesterséges szakaszokat váltanak ki természetközeli módon.

A komplex fejlesztés a tó mellett tartalmazza a vízgyűjtő terület vízfolyásainak, valamint a pátkai és a zámolyi víztározó felújítását is.

(mti, velencei-to.hu)

(fotó: velencespa.com)

Mi épül?vízgazdálkodásVelencei-tó

Hírlevél

Hirdetés