2024.04.20, Szombat
2021-től az építési hulladék hetven százaléka hasznosítandó
hoi.hu

2021-től az építési hulladék hetven százaléka hasznosítandó

magyarepitok.hu

2016.10.27. 12:10 - Antal Zsófia

Konferenciát tartottak szerdán az építési-bontási hulladék újrahasznosítását célzó uniós feltételek teljesítése érdekében Budapesten. A kormány és a szakmai szervezetek együttműködését a Herman Ottó Intézet segíti majd.

Hirdetés

Az Európai Unió 2015-ös körforgásos gazdaságról szóló javaslatának célja, hogy nemzetközi szintű, egységes szabályozásban biztosítsa a hulladékban rejlő másodnyersanyag kiaknázását. A hazánkra vonatkozó kötelezettség szerint 2020. december 31-ig el kell érni, hogy az évente keletkező építési és bontási hulladék hetven százaléka hasznosuljon – tájékoztatott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a hazai építési és bontási hulladékok helyzetének bemutatását célzó konferencia megnyitóján. A szabályozás megújításának fő irányvonalait szerdán tárgyalták a Herman Ottó Konferencia Központban.

A hulladékgazdálkodásban számos lehetőség rejlik a magyar gazdaság számára azon túl, hogy nemzetközi kötelezettségeinket teljesítjük. A most elkészült, építési-bontási hulladékra vonatkozó rendelettervezet kiemelt célja, hogy az anyagok felhasználását tekintve olyan önfenntartó rendszer jöjjön létre, amely egyszerre veszi figyelembe az építőipari szabályozást, a bontást végrehajtó vállalkozások és a lakosság igényeit, valamint a környezetvédelmi szempontokat – tette hozzá az államtitkár.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta: az intézet ebben a munkában egyfajta katalizátorként lesz jelen, hiszen elsődleges feladata, hogy a kormányzati törekvések széles körben eljussanak a szakmai szervezetekhez, s a megvitatás után az összegzett észrevételek visszajussanak a döntéshozókhoz. Az eseményen a hatékonyabb munka érdekében a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, valamint a Herman Ottó Intézet együttműködési megállapodást kötött.

 

fotó: hoi.hu

 

A konferencia előadásai több oldalról érintették azokat az alapvető szabályozási és gyakorlati problémákat, amelyek hazánkban még formálódó területek – melléktermékké minősítés, hulladékstátusz vége, zöld közbeszerzés, teljesítménytanúsítás, nemzeti aggregátum politika – mégis alapvetően kihatnak a hazai hulladékgazdálkodás egészére.

Iparági hírekújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés