2024.03.29, Péntek
Hulladékból termel építőipari alapanyagot Debrecen új üzeme
(fotó: mti)

Hulladékból termel építőipari alapanyagot Debrecen új üzeme

civishir.hu, mti

2017.02.15. 13:18 - Hegedűs Gergely

A magyar cég évi 40-50 ezer tonna üvegből fog üveghabot gyártani 3-4 éven belül.

Hirdetés

Debrecenben szerdán átadták a Daniella Ipari Park Kft. Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemét. A projektről már kedden beszámoló Cívishír azt írta, a hőszigetelő anyagot a káros anyagnak számító üveghulladékból állítják elő az üzemben, ami jellegét tekintve az első Magyarországon és a Közép-Kelet-Európában is.

Az üveghab az építőiparban széleskörűen felhasználható, miután számos műszaki és energetikai szempontból kedvező tulajdonsággal rendelkezik: a kiváló hőszigetelés és nagyfokú szilárdság mellett fagy-, rovar-, rágcsáló- és tűzálló, formatartó, stabilitást javító. A terméket többek közt zöldtetőknél, út- és vasútépítésnél, sportpályáknál, víz és szennyvíz csőrendszereknél alkalmazzák.


A felfutás után négyszer többet tudnak feldolgozni

Az üzem beindításához szükséges szakmai és technikai hátteret külföldi és hazai szakemberek közreműködésével fejlesztették ki. Ahogy azt korábban megírtuk, a fejlesztést konzorciumi együttműködésben végezte a Daniella Kft. és a BEKS Kft. A projekt teljes, 903,96 millió forintos költségéből 565,47 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP) vissza nem térítendő európai uniós támogatással fedeztek.

(fotó: Daniella Ipari Park Kft.)


A húsz embert foglalkoztató üzemben jelenleg évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget dolgoznak fel, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá. Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta, terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát az üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is fel tudnak majd dolgozni a kizárólag magyar technológiával felszerelt gyárban.

A tervek szerint a debreceni vállalat az üveghab piacán piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetikai hatásfokkal rendelkező épületek aránya.

(fotó: MTI)


Az átadón V. Német Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára elmondta, a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi.

A Daniella Ipari Kft. 2004-ben alakult családi vállalkozás. A vállalat része a tulajdonosok által birtokolt, 2015-ben 10 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégcsoportnak, amely üveghab granulátumot gyárt, ahhoz kapcsolódó K+F tevékenységet végez, illetve ipari ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik.

Iparági híreképítőipari alapanyagoképítőipari gyártókDaniella Ipari Park Kft.

Hírlevél

Hirdetés