2024.07.20, Szombat
Szigetelőanyagként hasznosíthatja újra a hulladéküveget két innovatív cég
geocell-schaumglas.eu

Szigetelőanyagként hasznosíthatja újra a hulladéküveget két innovatív cég

MTI

2016.11.14. 12:07 - Antal Zsófia

Környezetbarát szigetelést készíthet a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. fejlesztési projektje végén, melynek során veszélyes hulladékot is hasznosítanak. Az értékesített termékekből éves árbevételüket meg is duplázhatják.

Hirdetés

Az építőiparban használatos üveghabot fejleszt konzorciumi együttműködésben a Daniella Ipari Kft. és a BEKS Kft. A projekt teljes, 903,96 millió forintos költségéből 565,47 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (GINOP), vissza nem térítendő európai uniós támogatással fedeznek - közölte a debreceni székhelyű Daniella Ipari Park Szolgáltató Kft. pénteken.

A konzorciumi tagok célja a veszélyes és nem veszélyes nyers hulladéküvegből környezetbarát szigetelő termékek előállítása újrahasznosítással. Ehhez speciális gépeket és eszközöket fejlesztenek.

A táblás üveghab elsősorban lakó- és irodai épületek, ipari létesítmények utólagos hőszigetelésére, a veszélyes hulladéküvegből készült üveghab pedig útalapként, aljzatbeton alatti hőszigetelőként, út- és vasútépítésnél szigetelőanyagként használható. A terméket főként építkezési anyagokkal kereskedő cégeknek fogják értékesíteni.

A közlemény szerint a két cég a fejlesztéssel e területen piacvezető szerepet tölthet majd be Kelet-Közép-Európában, ahol a legmagasabb az alacsony épületenergetikai hatásfokkal rendelkező épületek aránya. Az üveghab szigetelő tábla és granulátum értékesítéséből éves árbevételük duplázódását várják. A projekt szeptember végén kezdődött, és várhatóan 2018 őszén fejeződik be, megtérülését a projekt befejezését követő 3 éven belülre teszik.

A Daniella Ipari Kft. 2004-ben alakult családi vállalkozás. A vállalat része a tulajdonosok által birtokolt, 2015-ben 10 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégcsoportnak, amely üveghab granulátumot gyárt, ahhoz kapcsolódó K+F tevékenységet végez, illetve ipari ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik. A cég 2015-ös nettó árbevétele 472,8 millió forintot tett ki. Dolgozóinak száma a pályázat benyújtását megelőző évben 10 volt, ami a projekt hatására eddig 5-tel bővült, és további 7-8-cal fog nőni.

Az 1993-ben alapított BEKS Kft. informatikai rendszerintegrációval foglalkozik.

TechnológiaGINOPépítőipari alapanyagokszigetelésújrahasznosításújrahasznosítás

Hírlevél

Hirdetés