2024.06.17, Hétfő
Újjáéled Hejőcsabán a hat éve leállított cementgyártás
mti

Újjáéled Hejőcsabán a hat éve leállított cementgyártás

mti

2017.05.29. 08:08 - Hegedűs Gergely

A többek közt az építőipart is kiszolgáló mészhidrátüzem megépítése az első lépése volt a gyártás újraindításának.

Hirdetés

Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrát üzemét. A mostani nevén HCM 1890 Kft. beruházása magántőkéből valósult meg, értékről nem adott tájékoztatást Kálmán János cégtulajdonos.

A kormány 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a cementgyár újraindítását, a mészhidrát gyártása az első lépése a gyár újraindításának. A beruházás részeként modernizálták a technológiához tartozó épületeket és gépsorokat, ennek köszönhetően az üzem megfelel a legszigorúbb magyar és európai uniós környezetvédelmi előírásoknak. Közvetlenül a gyártásban huszonhat, a kapcsoló tevékenységekben további 40 dolgozónak ad munkát az üzem.

A mészhidrát az építő-, az élelmiszer- és a vegyiparnak, valamint környezetvédelmi szolgáltatóknak alapanyag, használják a gumigyártásban, a mezőgazdaságban, valamint a szennyvíztisztításban, talajjavításban is.


Bányászati jogosultság is kell az újraindításhoz

Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője az átadáson arról szólt, hogy amikor a cementgyár külföldi tulajdonosa leállította a gyártást, több száz ember maradt munka nélkül, a gyár termelésének újraindítása pedig mintegy nyolcszáz embernek adhat majd munkát.    

fotó: MTI

Kálmán János cégtulajdonos az MTI-nek azt mondta: a gyár termelésének újraindítása mindegy 5-15 milliárd forintba kerülhet, ennek egyik fontos állomása volt a mostani lépés. Eddig saját pénzből mintegy másfél milliárd forintot fektettek be, a gyártás megkezdése a "kormányon múlik", kormányhatározatra van szükség, hogy a bányászati jogosultságot visszakapják.

Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyár termelését sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a gyártást, a dolgozókat elbocsátották. Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitában állt a Magyar Cement (MC) Kft.-vel, ami arról folyt, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa az alperes MC Kft. volt. A gyár végül bírósági végzéssel Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe került.

Iparági híreképítőipari gyártókHejőcsabaHCM 1890 Kft.

Hírlevél

Hirdetés