2024.03.29, Péntek
Ikonikus helyszíneken is bizonyított már a Sika 2019-ben is bővülő lapostető-kínálata
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Ikonikus helyszíneken is bizonyított már a Sika 2019-ben is bővülő lapostető-kínálata

magyarepitok.hu

2019.04.02. 11:31

A tetőszigetelési rendszer Esztergom autógyárában közel harminc éve teszi lehetővé a nagyüzemű gépkocsigyártást mintegy 200 ezer négyzetméteren. A Sika hazánkban eredetileg műanyaglemezes rendszerekből álló, majd kenhető szigeteléssel bővülő termékkínálatát idén bitumenes szigeteléssel tette teljessé.

A Sika Hungária Kft. Magyarországon megkerülhetetlen a lapostető-szigetelések területén. A svájci vállalat termékeivel ma olyan változatos létesítményekben találkozhatunk, mint az esztergomi autógyár közel 30 éves tetőszigetelési rendszere, a Széll Kálmán téri metró épülete, vagy akár a Zugligeti libegő központi tömbje.

 

Több mint 50 éve tanulmányozzák svájci mintakivitelezésüket

A Sika anyavállalata már fél évszázada gyárt műanyaglemezes tetőszigetelési rendszereket, melyek közül sok a mai napig eredeti állapotában tökéletesen látja el feladatát. Ilyen például az egyik elsők között elkészült tető a svájci Persoucióban, melyet 1967-ben szereltek fel PVC tetőszigetelő lemezzel. Ezt a létesítményt a Sika rendszeres időközönként mintavétellel ellenőrzi annak érdekében, hogy visszajelzést kapjon az anyagban végbemenő változásokról.

 

Sika Kft.

 

Esztergomban a 90-es évek eleje óta használják

Az esztergomi autógyárban 1991 és 1992 között készült el 200 ezer négyzetméternyi tetőfelület Sikaplan 12 G típusú PVC szigetelőlemezzel, amely közel 30 év elteltével is tökéletes állapotban van. Külön érdekesség, hogy az akkor használt tetőszigetelő lemez vastagsága csupán 1,2 mm volt, - mely azóta már nem is elérhető a hazai piacon - a lemez azonban így is mindmáig tökéletesen ellátja feladatát.
Miközben a három évtizede felszerelt termékek is jól teljesítenek, a Sika közben folyamatosan fejleszti és bővíti termékkínálatát, mely mára a tetőszigetelésben három pillérre támaszkodik:

  • az Esztergomban is használt, számos különböző technológiai megoldást felvonultató műanyaglemezes megoldásokra,
  • a tíz éve bevezetett kenhető szigetelésre
  • és az idén piacra kerülő bitumenes termékekre.

 

Megbízható és környezetbarát

A Sikát elsősorban zászlóshajójáról, a műanyaglemezes megoldásokról ismerik. Ez elsősorban a cég által alkalmazott számos különböző technológiai megoldásnak is köszönhető: ezek közül a szélesebb körben használt, gazdaságos megoldást nyújtó PVC szigetelésben is 50 éves tapasztalattal rendelkezik a vállalat.

Emellett már 30 éve Sarnafil FPO tetőszigetelési rendszer is szerepel a kínálatban, mely a klór és lágyító-mentes alapanyagának köszönhetően napjainkban egyre fontosabb szerepet játszó környezetbarát szempontoknak is megfelel. Ez a szigetelési technológia hosszabb élettartammal is rendelkezik, mint a hagyományos PVC szigetelés.

A termékcsaládról ezen a linken részletes tájékoztatót olvashatnak PDF-formátumban.

Ennek köszönhetően a Sika a piacon egyedülálló, 25 éves garanciát is vállal Sarnafil tetőszigetelési rendszerre, a kapcsolódó szolgáltatások pedig még ezen felül is jelentős többletértéket képviselnek.

 

Sika Kft.

 

Öt gyárból szolgálják ki bitumenes megoldásokkal a piacot

A műanyaglemezes tetőszigetelési rendszerek elsősorban a közepes, vagy nagyobb méretű ipari létesítmények, illetve bevásárló központok, plázák tekintetében jelentenek megoldást. Azonban bizonyos épülettípusok esetén továbbra is kedvelt szigetelési megoldás a bitumenes technológia. Ezért a 100 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkező Sika visszatér a gyökereihez, és erősíti jelenlétét a bitumenes termékek esetében is.

A cégcsoport régióban található öt, bitumenes szigeteléseket gyártó üzemével képes mind a mennyiségi, mind pedig a minőségi igényeket kielégíteni. Gyáraiban mindkét modern technológia szerint készülnek szigetelőlemezeket, így a tervezőket és kivitelezőket nem korlátozzák az időjárási adottságok.

A nyári forró napokon kedveltebb APP technológia mellett a hidegebb napokon alkalmazott SBS termékeket is kínál a vállalat, szemben a legtöbb hazai versenytárssal, melyek vagy az egyik, vagy csak a másik technológiát kínálják.

 

A Sika forradalmasította a kenhető szigetelési piacot

A Sika harmadik vízszigetelési pillére a kenhető szigetelések csoportja. Az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen ment át a vegyipar. Ennek következtében az új technológiák már lehetővé teszik azt, ami korábban csak álom volt: változó időjárási viszonyok között is alkalmazható, egyszerű felépítésű rendszerek hosszútávon tökéletes megoldásokat biztosítanak.

A Sika több kenhető szigetelési technológiát is kínál:

  • A hosszútávon megbízható megoldásra vágyók részére a Sikalastic MTC kenhető poliuretán szigetelési rendszert ajánlják,  amely bármely felületre felhordható, majd a felkenést követően már 10 perc elteltével esőálló bevonatot hoz létre.
  • Emellett pedig a friss fejlesztésű, vízbázisú Sikalastic-580 is elérhető, mellyel a lakossági felhasználóknak ad lehetőséget saját, megbízható termékhasználatra a vállalat. A szagtalan, vízbázisú, egykomponensű anyag a felvitel után 3 óra elteltével UV-álló, könnyen tisztítható, vízzáró felületet képez akár bitumen, akár beton, tégla, fém, cserép, vagy kerámia alapfelület esetén is.

 

Nem csak anyagot, hanem szakértelmet és biztonságot is árulnak

A vállalat egyik szigetelési rendszere esetében sem csak főanyagokat, hanem a teljes, egymással kompatibilis rendszereket forgalmazza. 30 éve nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy minőségi kivitelezők alkalmazzák termékeinket, akiket ennek megfelelően ki is képeznek. Ezzel látják biztosítva, hogy a jó anyag megfelelő kezek által kerül beépítésre, ami alapfeltétel a hosszú távon jól működő tetőkhöz.

 

Sika Kft.

Emellett a piacon egyedüli szolgáltatásként a Sika alkalmazástechnikusa nem csupán kiképzi a kivitelezőket, a projekthelyszíneken szakmai tanácsokkal is segíti a kivitelezőket.

Ezzel a szolgáltatással sikerül elérni, hogy problémamentes Sika tetők készüljenek, elkerülve a beázás okozta kellemetlenségeket: legyen szó a gyártás szüneteltetéséről üzemekben, tetemes anyagi károk keletkezéséről múzeumokban, banki adatközpontokban, vagy akár egészségügyi intézményekben.

Iparági hírektetőfelújításinnovációSika Hungária Kft.technológia