2024.03.19, Kedd
A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” díjat nyerte el a Magyar Zene Háza
Fotók: Városliget Zrt.

A „világ legjobb zenei célú fejlesztése” díjat nyerte el a Magyar Zene Háza

Városliget Zrt.

2020.09.24. 14:28 - Almási Krisztina

A Magyar Építő kivitelezésében épülő különleges építmény ezzel már a második nemzetközi díjat zsebelte be, korábban már elnyerte „A legjobb nemzetközi középület” díját is.

Hirdetés

Rendszereszesen beszámolunk Liget Budapest Projekt keretében a Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében épülő Magyar Zene Háza projektjéről, ahol legutóbb arról írtunk, hogy megkezdődtek a tetőszigetelési- és szakipari munkák.

Az európai szinten is egyedülálló épület most pedig elnyerte a „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója.

 

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a projekt keretében épülő Magyar Zene Háza területén (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A komplexum lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el, a bonyolult tetőszerkezet acélvázát a Weinberg Kft. készíti, a vasbeton-szerkezet az Épszerk-Pannónia Invest munkája, az üvegelemeket pedig az Orosházaglas Kft. gyártotta.

A különleges épület a legjobb európai fejlesztésként került kategóriájának három legjobbja közé, majd nyerte el a „Best Use Of Music In Property Development/Real Estate” kategóriának fődíját. A szerkezetkész Magyar Zene Háza eddig már két rangos nemzetközi elismerést is hozott Magyarországnak.

 

Látványterv a készülő kiállításból


Európából egyedüliként került fel a TOP 3-as listára

A Music Cities Awards győzteseit szeptember 23-án az esti órákban hirdették ki egy – a vírusvédelmi intézkedések miatt – virtuális díjátadón. A Music Cities a zeneipar legfontosabb nemzetközi szereplői által létrehozott rangos rendezvénysorozat, mely immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza.

Az Észak-Amerikától Ázsiáig világszerte megrendezett találkozóinak célja a városok gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegíteni a zenén keresztül. A szervezet idén először 9 kategóriában is díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket.

 

A látványos tetőszerkezetben kap heyet a könyvtár

A Magyar Zene Házát tíztagú, rangos nemzetközi szakemberekből álló zsűri választotta be a legjobb háromba egyedüli európaiként, ahol két egyesült államokbeli fejlesztést megelőzve hozta el a fődíjat a magyar intézmény.

A zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget.

„Nagyon örömünkre szolgált, hogy a pályázatok bírálata során egy ilyen egyedi koncepcióval ismerkedhettünk meg, mint a Magyar Zene Háza. Az értékelés során nagyon meggyőző volt, hogy a ház látványos kinézete mögött a zenei tartalom rendkívül átgondoltan jelenik meg: az épület hármas osztatú - múzeumi, előadóművészeti, oktatási – funkciója a térben is jól elválik. Az épület páratlan formai kialakításával, valamint a fenntartható fejlődést szorgalmazó építészeti és műszaki megoldásaival méltó helyszínéül tud majd szolgálni a látogatói számára” – mondta el Luke Jones, a Music Cities Events igazgatója.

 

Sokszínű programkínálat várja majd a vendégeket

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.”

Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hoznak létre, hanem a parkélményt is aktiválják a házban.

 
Budapest új emblematikus épületévé válhat a Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza a japán sztárépítész Sou Fujimoto különleges építészeti víziójának, és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan különleges ötvözete, mely az elismert szakemberekből álló zsűri elismerését is kivívta, és a világ figyelmét is Liget Budapest Projektre irányítja” - mondta el a rangos elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek.

Hozzátette azt is: „A zenei intézmény minden bizonnyal Budapest egyik új, emblematikus épületévé válik, és fontos szerepe lesz abban, hogy a Városliget ismét a családi programok és a kulturális élet központjává, a város pezsgő találkozóhelyévé váljon.

 

Látványterv a Magyar Zene Házáról

Batta András, az intézmény vezetője a díjazáshoz kapcsolódóan kiemelte:

„A Music Cities Awards elismerése is megerősíti, jó úton járunk küldetésünk eléréseben, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében kapjon meghatározó szerepet a zene. Célunk az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, és a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért. Sokszínű programkínálatunkkal a zene számtalan élményét tárjuk fel látogatóink előtt, legyen az egy kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás”.


Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem az elmúlt években is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult. 2019-ben a Magyar Zene Háza nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az „Európa legjobb középülete” díj után International Property Awards-on.

 

Magyar Zene Háza

2018-ben az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta.

2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. Idén nyáron pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb felújítása nyerte Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.

 

Így néz ki jelenleg az építkezés (MTI/Balogh Zoltán)

„A Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza elismerései azt jelentik, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épül, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma: erre minden magyar büszke lehet. Az, hogy az Egyesült Államokban is felfigyeltek a hazai fejlesztésre, visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd” – mondta el az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: „A Magyar Zene Háza építése jó ütemben halad, az épület szerkezetkész állapotban van, már látható az ikonikus tetőzete és az Európában egyedülálló méretű, monumentális üvegfalai. A nagyközönség 2022 elején veheti birtokba a zenei beavató intézményt.”

Galéria

Iparági hírekMagyar Építő Zrt.Weinberg '93 Építő Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Magyar Zene HázaLiget Budapest ProjektVárosligetBudapest

Hírlevél

Hirdetés