2024.03.28, Csütörtök
Év háza 2020 a MEVA támogatásával: a Budai Vigadó lett a legjobb középület
Fotón az egyik győztes: a Budai Vigadó (forrás: Build Communication)

Év háza 2020 a MEVA támogatásával: a Budai Vigadó lett a legjobb középület

magyarepitok.hu

2020.09.24. 10:28 - Almási Krisztina

2020-ban 20 középület és 33 családi ház versengett a legjobbnak járó elismerésért, és az idei év újdonsága volt, hogy nem csak a szakma, de a közönség véleménye is számított.

Hirdetés

Gálaesten adták át az idei Év háza pályázat díjait, ahol a két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált. A MEVA Zsalurendszerek Zrt már hosszú évek óta támogatja az egyetlen független zsűri által odaítélt, az építész szakma által megbecsült díjat.

 

Családi ház/lakóépület kategóriában ez a hűvösvölgyi családi ház lett a nyertes


20 középület és 33 családi ház versengett az első helyért

Idén 20 középület és 33 családi ház került az Év háza pályázat elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével került kiírása és meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.

 

Bal oldalon az Év Háza egyik támogatója, Botta-Dukát Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője

Az Év háza 2020 pályázatot a Leier Hungária Kft., mint főtámogató mutatta be 2020-ban. Az elmúlt évekhez hasonlóan a családi ház/lakóépület kategóriát a Xella Magyarország Kft., a középület kategóriát pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. támogatta, további támogatók a Prefa Hungária Kft. és a MEVA Zsalurendszerek Zrt. voltak.

A sok évtizedes hagyományra visszatekintő szakmai pályázaton immár harmadik éve családi ház és lakóépület kategóriában is fődíjat oszt ki a zsűri. Idén Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál budapesti lakóháza kapta a fődíjat családi házak kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújítása vitte el a legjobbnak járó egyedi Zsolnay plasztikát – utóbbit Nagy Csaba vezető tervező és csapata vehette át az Archikontól.

Az Év háza 2020 fődíjait mindkét kategóriában Noll Tamástól, a zsűri elnökétől és Komlós Andortól, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától vehették át a legjobbnak ítélt épületek tervezői.

 

Az Év Háza pályázat főtámogatója a Leier Hungária Kft. - fotón a cég ügyvezető igazgatója, Komlós Andor


Hét épület kapott különdíjat

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott 7 különdíj is gazdára talált. A támogatói különdíjak odaítélésének különlegessége, hogy azokról szintén a zsűri dönt. A díjakat a zsűrielnökhöz csatlakozó szövetségi és cégvezetőtől vehették át az épületek tervezői.

A Magyar Építész Kamara különdíját a Magyar Építész Kamara alelnökétől, Tutervai Mátyástól Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon megvalósult Lombházak projektért.

 

Noszvaji lombházak

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke képviseletében Jánosi János adta át Dósa-Papp Tamásnak a Telkiben épült családi házáért.

A Leier Hungária Kft. főtámogatói különdíját családi ház kategóriában a zsűrielnökhöz csatlakozó Komlós Andor, a cég ügyvezető igazgatója adta át Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának a Budakeszin épült családi házért.

A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíját a zsűrielnökhöz csatlakozó Visi Zoltán, a cég ügyvezető igazgató adta át Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó építészpárosnak az ópusztaszeri gyógynövény feldolgozó és bemutató épületért.

 

Ópusztaszeri növényfeldolgozó

A Xella Magyarország Kft. a családi ház kategória főtámogatója által felajánlott „Zöld ház - energiahatékonyság különdíjat” Sónicz Péter kapta az Üllőn épült családi ház terveiért.

A Prefa Hungária Kft. különdíját családi ház kategóriában Fajcsák Dénes és Fábián Gábor DLA a cserépfalui családi házért vehették át.

Az MEVA Zsalurendszerek Zrt. különdíját Noll Tamás és Botta D. Mihály, a cég ügyvezető igazgatója adta át Tóth Péter DLA és Füzes András részére a Wekerletelep Kispiacért.

 

A MEVA Zsalurendszerek Zrt. különdíját a Wekerleterep Kispiacért


Idén nem csak a szakma, a közönség is választott

Az Év háza-pályázat alapvetően a szakma által az építésznek ítélt díj, így az idei év nagy újdonsága volt, hogy a szervezők kíváncsiak voltak a közönség véleményére is.

Az Év Háza 2020 Középület Kategóriájának közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzlet és irodaház funkciójú biatorbágyi épülete lett, míg családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

 

Huszárik Krisztián biatorbágyi épülete

Ezen kívül a két éve kiadott reprezentatív, az első 10 évet bemutató album után idén kisfilm készült a pályázat történetéről; mindkettő a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg.

Galéria

Iparági hírekMEVA Zsalurendszerek Zrt.Xella Magyarország Kft.Leier Hungária Kft.Év háza

Hírlevél

Hirdetés