2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Így kap esélyt az építőipar a 2021-es adóváltozásokkal
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így kap esélyt az építőipar a 2021-es adóváltozásokkal

magyarepitok.hu

2020.11.26. 18:46 - Hegedűs Gergely

A könnyítések többek közt beruházásokra ösztönzik az építőipari cégeket; decemberben újra megnyílik az ágazat fejlesztési forrása.

Hirdetés

A 2021-es általános adóváltozásokkal kiemelten foglalkozott az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének legutóbbi elnökségi ülése. A leendő változtatásokat októberben jelentette be a kormány, az adóügyi könnyítések több adónemet is érintenek: az SZJA, a Társasági Adó, a kisvállalati adó, a KATA, az ÁFA, a helyi adók és az illetékek is változnak.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Az ÉVOSZ online eseményén elsősorban a változtatások építésügyi vonzatait elemezték. Az ülésen a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is részt vett. Izer Norbert általános célként emelte ki

  • a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését,
  • az adócsökkentések folytatását,
  • az adóhatóság szolgáltatásainak javítását
  • és a gazdaság fehérítését.
Izer Norbert


A rozsdaövezetben akár teljes áfamentesség is előállhat

A kormány ugyanakkor célzott intézkedésekkel igyekszik az építőipari szektort is támogatni. Erre példaként az új lakások vásárlását jövőre újra támogató 5 százalékos áfát emelte ki, melynek szabályozást az ÉVOSZ javaslatára hosszú távra alakították ki. 

Eszerint 2021. januártól 2022. december 31-ig épülhetnek meg az új lakások az 5 százalékos áfakulcs mellett. Egy további négyéves átmeneti időszakban azok is a kedvezményes áfával építkezhetnek, akik 2022. december 31-e előtt megszerezték az engedélyeket és bejelentették az építkezést.    

A rozsdaövezeti lakásépítések támogatását is említette, melyre hamarosan elkészül a részletes szabályozás, amely lehetőséget ad a kedvezményes 5 százalékos áfa alkalmazására és annak visszaigénylésére is, így a rozsdaövezetekben 0 százalékos áfával épülhetnek meg az új lakások.   


Adómentesség segíti a beruházásokat

A politikus beszédében külön részletezte azokat az adójogi változtatásokat, melyek az építőipar szereplőinek kedveznek. Ezek egyike a fejlesztési tartalékra vonatkozik, mellyel ezidáig rendelkeznie kellett egy vállalatnak ahhoz, hogy a beruházása adómentes lehessen. Ezt a tízmilliárdos, illetve az eredmény 50 százalékát kitevő előírt tartalékszintet eltörölték. "Akármekkora eredménye van egy cégnek, ha ezt beruházásra szeretné fordítani, akkor ehhez adómentességet tudunk társítani" - fogalmazott Izer Norbert.

Az államtitkár szerint az építőipar további bővüléséhez nagy hangsúlyt kell helyezni az ágazat hatékonyságának növelésére, termelékenységének javítására és a szektor további fehérítésére. Utóbbiról elmondta, ezen a téren a minisztérium számít az ÉVOSZ javaslataira.


Decemberben újra megnyílik az ágazat fejlesztési forrása

Az ÉVOSZ részéről Koji László, a szakszövetség elnöke, elmondta, a kis- és közepes építőipari vállalkozások számára várakozásaik szerint decemberben nyílik meg a költségvetési forrásból finanszírozott támogatási rendszer. Ebben a vállalkozások a korábbi pályázatokhoz hasonlóan technológiai fejlesztésre, új gépek beszerzésére pályázhatnak majd, előre láthatólag 2021. januárig.   

A szakszövetség elnöke hozzátette, a kormány erős családtámogatási programot indított, amelynek a megvalósításában az építőiparnak fontos szerepe van.

Galéria

Iparági hírekÉVOSZadóépítőiparlakásáfa

Hírlevél

Hirdetés