2024.03.19, Kedd
Oklevéllel díjazták a Mapei termékével készült tetőt
Fotók: Mapei Kft.

Oklevéllel díjazták a Mapei termékével készült tetőt

magyarepitok.hu

2021.02.12. 10:01 - Kalácska-Nagy Nóra

A sok részlet és szöges forma, illetve a sarkok igazi kihívást jelentettek a csapadék elleni szigetelés kivitelezése során.

Hirdetés

Egy nem mindennapi épület csapadék elleni tetőszigetelése készült el Mapei termékekkel a Deszig Kft. kivitelezésében. Az elkészült munka elismerő oklevelet is kapott az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége által kiírt Év Tetője Nívódíj pályázaton, ahol 89 pályázati anyagból választották ki a legsikeresebbeket.

Egyedi tervezés és szimbolika jellemzi a Debreceni Nemzetközi Iskola formáját és alakzatát. A tervezés és az építés nyomán egy olyan modern iskolaépület jött létre, amely természetes összhangban áll a környező természettel.

Fotó: Mapei Kft.

Csapadék elleni tetőszigetelés 1700 négyzetméteren

A Deszig Kft. 1991 óta működik a hazai piacon. A vállalkozást jelenleg Török Tamás vezeti, de eredetileg Tamás édesapja alapította és vezette sok éven át. Mivel a Deszig Kft. 2021-ben ünnepli fennállásának harminc évét, Török Tamás úgy gondolta, méltó megünneplése lehet az évfordulónak egy rangos elismerés. Ezért nevezte a debreceni munkát a 2020-as Nívódíj pályázaton, ahol a munka elismerő oklevélben részesült.

„Nagyon sok részletet, csomópontot kellett megoldanunk, de a megoldások módja ismétlődött. Így a szakemberek, miután kitapasztalták az első néhányat, könnyen haladtak. Ilyen feladat volt például az attika ellátása szigeteléssel. A munkálatok majdnem hét hónapig tartottak” – mondta el Török Tamás.

A harmonikus kör formát idéző épület, a belső pavilon jelleg miatt igen összetett formájú tetősíkkal rendelkezik. A sok részlet és szöges forma, illetve a sarkok igazi kihívást jelentettek a csapadék elleni szigetelés 1700 négyzetméteres kivitelezése során.

A Deszig Kft. szakemberei tökéletesen teljesítették a rájuk bízott feladatot.

Fotó: Mapei Kft.

Így zajlott a tető rétegzése

A beton födémen először POLYPRIMER kellősítést végeztek a kivitelezők a rákerülő rétegek megfelelő tapadása érdekében. Ezután a POLYVAP vastag bitumenes párazáró réteg kiépítése következett, teljes felületen lángolvasztással annak érdekében, hogy az egyenes rétegrendű lapostető párazárását alulról biztosítsák. Erre a rétegre hőszigetelő alaplemezeket fektettek, és ezeken kialakították a pontralejtéseket, lejtésbe vágott újabb hőszigetelő lemez réteggel.

A MAPEPLAN M 15 lemezes vízszigetelés fektetése előtt szükség volt egy elválasztó réteg beépítésére, mivel a PVC lemezekből idővel távozó lágyító anyag elválasztás nélkül kárt okozhatna a hőszigetelő lemezekben. Az alkalmazott filc réteg a POLYDREN PP 120 GR nem szőtt, szövet lemez volt. A fehér színű, egyrétegű MAPEPLAN M15 PVC vízszigetelő lemezek mechanikus rögzítéssel kerültek beépítésre.

A tető különlegesen nagy tagoltsága miatt kiemelkedő mennyiségben alkalmazták a kivitelezők a MAPEPLAN PVC FÓLIABÁDOG-ot, amelyet mechanikusan rögzítettek az általuk kialakított attika fa tartószerkezethez.

Továbbá úgyszintén minden negatív és pozitív csatlakozáshoz fóliabádogot építettek be, amit kézi hegesztőgéppel hegesztettek a PVC lemezekhez.

Fotó: Mapei Kft.

Beltéri hidegburkolás 2000 négyzetméteren

A megfelelő fogadófelület kialakításához előbb esztrich építésére volt szükség. A feladathoz a TOPCEM gyorsszáradású, normál kötés idejű esztrich kötőanyagot alkalmazták. A kiegyenlítést ULTRAPLAN ECO  20, 1-10 milliméter közötti, beltérben, hidegburkolat alatt általánosan alkalmazható kiegyenlítő habarccsal végezték a szakemberek. A 30x60 centiméter méretű lapokat KERAFLEX EASY S1 ragasztóágyba fektették. A beltéri hidegburkolást összesen 2000 négyzetméteren végezték el.

A KERAFLEX EASY S1 előnyeihez tartozik, hogy alakváltozásra képes, könnyített bedolgozhatóságú termék, amely akár egyoldalas kenést alkalmazva is közel teljes hátoldali fedettséget biztosít.

A fugák tömítéséhez az ULTRACOLOR PLUS gyorskötésű, kopásálló, nagy színválasztékkal rendelkező, cementes fugázó habarcsot alkalmazták.

Fotó: Mapei Kft.

Melegburkolás 1200 négyzetméteren

A csoportszobákba szőnyeg és vinil burkolat került. Fektetésükhöz Tóháti Sándor melegburkolati kivitelező és csapata teljes Mapei rétegrendet alkalmazott. Itt is szükség volt esztrich képzésre TOPCEM-mel, és a kiegyenlítést ugyancsak a nagyon sima felületet biztosító ULTRAPLAN ECO 20 termékkel oldották meg. A melegburkolat ragasztása ULTRABOND ECO 571 2K-val történt.

Az ULTRABOND ECO 571 2K ragasztóanyag alacsony illékony szerves anyag kibocsátású. PVC vagy szőnyegburkolatok esetén általánosan használható, nagy igénybevételt elviselő ragasztó. A lábazatok kialakításához az ADESILEX LP kontaktragasztót alkalmazták. Az ADESILEX LP a ragasztott elem felhelyezése után szinte azonnal erős kötést biztosít.

„Használtunk korábban is Mapei anyagot, de főleg ennél a munkánál tapasztaltuk, hogy a Mapei odaáll a kivitelező mellé, és teljes mellszélességgel támogatja a teljes projekt során. A legszebb az volt a munkában, amikor ez az egyedi formájú tető elkészült, és a drónfelvételeken megnéztük a teljes képet arról, amit addig csak részletekben láthattunk. A mi kezünk munkája volt, s ez jó érzés. Mi, a Deszig-nél a kollégákat megbecsüljük, és gépekkel, illetve minden feltétel biztosításával támogatjuk őket." 

"A munkatársaink is szeretnek a Mapei termékekkel dolgozni, akár a PVC, akár a bitumenes lemezekkel. A Mapei-ben nagyon szeretjük azt, hogy megrendelem délelőtt, és másnap már ott is az anyag, ami nagy biztonságot jelent ezen a piacon, ahol a munkák szinte egymásba érnek. A megrendelők számára is biztonságot és garanciát tudunk így nyújtani”

– hangsúlyozta Török Tamás.

 

ADATOK

Referencia: Debreceni Nemzetközi Iskola

Mapei termékekkel végzett munkálatok: csapadék elleni szigetelés, hidegburkolás, melegburkolás

Helyszín: Debrecen

Kivitelezés éve: 2018-2019

Beruházó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Generálkivitelező: Hunép Universal Zrt.

Építész: Bord Építész Stúdió

Vízszigetelés kivitelezője: Deszig Kft.

Hidegburkolati kivitelező: Hunép Universal Zrt.

Melegburkolati kivitelező: Tóháti Sándor

Mapei partnerkereskedő: GSV Kft.

Mapei kapcsolattartó: Szénás Krisztián

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK:

Lemezes vízszigetelés: Polyprimer, Polyvap, Polydren PP 120GR, Mapeplan M 15, Mapeplan PVC Fóliabádog

Hidegburkolás: Topcem, Ultraplan Eco 20, Keraflex Easy, Ultracolor Plus

Melegburkolás: Topcem, Ultraplan Eco 20, Ultrabond Eco 571 2K, Adesilex LP

 

További információért látogasson el a www.mapei.hu weboldalra!

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.tetőszigetelésDeszig Kft.DebrecenHunép Zrt.

Hírlevél

Hirdetés