2024.03.19, Kedd
Próbafúrásokkal kezdődött meg az 5-ös metróvonal beruházása - videó
Fotók: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Próbafúrásokkal kezdődött meg az 5-ös metróvonal beruházása - videó

mti, Vitézy Dávid/Facebook, Fürjes Balász/Facebook

2021.04.15. 08:30 - Szabó Ákos

A fejlesztés első szakaszának megvalósulásával Csepelről átszállás nélkül lehet majd eljutni a Boráros téren át a Kálvin térig.

Hirdetés

Fontos lépést tett meg a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) beruházásában megvalósuló M5-ös metró projektje: próbafúrásokat végeztek a Kálvin térnél - derül ki a szervezet szerdai közleményéből.

A fejlesztésnek köszönhetően a csepeli és a ráckevei HÉV így összefonódva - a Boráros tér érintésével - a Kálvin térig jár majd.

A beruházásban az első lépés a ráckevei H6 és a csepeli H7 hévvonalak bevezetése a Közvágóhídtól mélyvezetésű alagútban a Kálvin térig: ez az alagút a Kálvin téri végállomásnál éri majd el a legnagyobb, 50 méteres mélységet, vagyis a 38 méter mélységben haladó 4-es metró alá érkezik.

Mivel az alagút változatos talajkörnyezetben épül majd, a tervezéséhez minél több információt kell a környezetről begyűjteni. Ez úgynevezett geotechnikai feltárásokkal (fúrásokkal, szondázásokkal) lehetséges. Ezek a próbafúrások kezdődtek meg a Kálvin térnél, a Vitézy Dávid BFK-vezérigazgató és Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Facebook oldalain közzétett videó alapján a Fugro Consult Kft. közreműködésével.

 

 

A BFK közleménye szerint a fúrógépek a Kálvin tér környezetében akár 65-70 méter mélységig is lejutnak, így megismerhetők a különböző földtani korokban települt geológiai képződmények.

A próbafúrásról Fürjes Balázs leírása szerint a tervezett alagút nyomvonalán 50 méterenként csaknem 100 próbafúrást végeznek el egy hónap alatt.

 

 

Hozzátette: a cél, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV utasai is közvetlenül elérjék a metrót, csakúgy, mint a szentendrei HÉV utasai a Batthyány térnél vagy a gödöllői HÉV-vel közlekedők az Örs vezér terén.

Második lépésben a szentendrei, a csepeli és a ráckevei vonalakat egy Duna alatti alagúttal kötik majd össze, amellyel létrejön az "5-ös metró"

- hívta fel a figyelmet.

 

 

Iparági hírekBudapest Fejlesztési Központ (BFK)Fugro Consult Kft.M5-ös metróHÉVBudapestCsepelRáckeveSzentendremetrófejlesztés

Hírlevél

Hirdetés