2024.03.28, Csütörtök
A Mapei adalékszerei könnyítették meg Albánia kiemelkedő jelentőségű vízerőművének építését
Fotók: Mapei Kft.

A Mapei adalékszerei könnyítették meg Albánia kiemelkedő jelentőségű vízerőművének építését

Mapei Kft.

2021.08.10. 07:55 - Kalácska-Nagy Nóra

A Mapei többféle adalékszert is biztosított a banjai vízerőmű szerkezetének megépítéséhez.

Hirdetés

A banjai duzzasztómű az albán fővárostól, Tiranától körülbelül 70 kilométerre délkeletre, a Devoll folyó völgyében található. Ez egy olyan gigantikus vállalkozás első állomása, amelynek következő szakaszában további, még ennél is nagyobb – várhatóan 269 MW összkapacitású, vagyis évente körülbelül 700 GWh villamos energiát előállító – erőművek megépítését tervezik Banjában és Moglicë-ban.

A duzzasztómű építtetője és üzemeltetője egy, a norvég Statkraft AS megújuló energiaszolgáltató tulajdonában lévő albán vállalat, a Devoll Hydropower Sh.A. A banjai vízerőmű 2016 őszétől működik 72 MW-os kapacitással és Albánia teljes energiaigényének mintegy 5 százalékát fedező, 255 GWh évi össztermeléssel.

A műtárgy alapja egy körülbelül 80 méter magas agyagmagra épült duzzasztógát. A víz mechanikai energiáját két nagy és egy kisebb Francis-turbina alakítja át elektromos energiává. Az erőmű a felső, 175 méteres és az alsó, 95 méteres folyadékszint közötti különbségben rejlő potenciális energiát hasznosítja. 175 méteres vízmélységnél a víztározó kiterjedése megközelíti a 14 négyzetkilométert, tárolókapacitása pedig a 400 millió köbmétert.

Fotók: Mapei Kft.

Az építkezés a környék lakóira is maradandó hatást gyakorolt

Gramsh és körzete Albánia legszegényebb régiói közé tartozik. A Statkraft új utakat és hidakat is létesített, hogy megkönnyítse az emberek a legfontosabb városokba és falvakba való eljutását. Az albán miniszterelnök, Edi Rama által az „Albánia energiaellátása szempontjából kiemelkedő jelentőségű” -nek tartott vízerőmű megépítésében a norvég energiaszolgáltató szerint körülbelül 2000 fő vett részt.

 

Kötéskésleltető és szilárdulásgyorsító adalékszerek


Az építkezés során a Mapei a turbinazsilip anyagát képező öntömörödő betonhoz, továbbá a kifolyó, valamint a duzzasztómű és a víztorony egyes elemeinek kiöntésére használt betonhoz biztosított adalékszereket. A kivitelezők által alkalmazott termékek az alábbiak voltak:

  • DYNAMON SR3 és DYNAMON SP1 módosított akrilát alapú szuperfolyósító adalékszerek alacsony víz/cement tényezővel készített, igen magas szilárdságú, kötés után kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező transzportbetonhoz. A DYNAMON SR3 hosszú ideig biztosítja a beton képlékenységét;
  • MAPETARD kötéskésleltető adalékanyagok a transzportbeton bedolgozhatóságának fenntartására meleg időben;
  • MAPEFAST CF/L klórmentes szilárdulásgyorsító adalékszer a gyorsabb kizsaluzáshoz és a beton fagyásveszélyének kizárására hideg időben;
  • MAPEPLAST SF mikro-szilika bázisú, por alakú adalékszer a zsiliphez használt beton mechanikai szilárdságának és ellenállóképességének növelésére.

A Mapei betonjavító és hézagtömítő megoldásai


A Mapei a különféle betonszerkezetek javítására, vízszigetelésére és munka-, illetve csatlakozóhézagainak tömítésére is kínált hatékony megoldásokat. A termékek a következők voltak:

  • MAPEGROUT T60 szulfátálló, szálerősítésű, zsugorodás-kompenzált állékony betonjavító habarcs a zsilip betonjának javítására;
  • EPOJET LV kétkomponensű, alacsony viszkozitású epoxigyanta különféle betonszerkezetek repedéseinek monolit javítására;
  • EPORIP kétkomponensű epoxigyanta különféle betonszerkezetek munkahézagainak vízzáró kitöltésére;
  • ADESILEX PG1 kétkomponensű, állékony epoxiragasztó szerkezeti ragasztásokhoz;
  • MAPEFLEX PU65 poliuretán hézagkitöltő anyag a kifolyót alkotó betonelemek csatlakozó hézagainak kitöltésére;
  • RESFOAM T poliuretán injektálógyanta a zsilip betonjának megszilárdítására és vízszigetelésére.

 

Problémák és megoldások

A Mapei többféle adalékszert is biztosított a banjai vízerőmű szerkezetének megépítéséhez:

szuperfolyósító, kötéskésleltető vagy épp kötésgyorsító adalékszereinek köszönhetően a munkavégzés mind hideg, mind meleg időben egyforma intenzitással folyhatott.

ADATOK

Referencia: Banjai vízerőmű

Helyszín: Banjë (Albánia)

Kivitelezés ideje: 2013–2016

Mapei termékekkel végzett kivitelezés időszaka: 2014–2016

Mapei termékekkel végzett munkálatok: betonkészítés, vízszigetelés, betonjavítás

Megrendelő: Devoll Hydropower Sh.A, Statkraft AS

Kivitelező: Limak

Mapei kapcsolattartók: Roberto Saccone és Pasquale Zaffaroni, Mapei SpA (Olaszország)

Fotók: Statkraft AS

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK

Beton adalékszerek: Dynamon SR3, Dynamon SP1, Mapetard, Mapeplast SF, Mapefast CF/L

Betonjavítás: Mapegrout T60

Szerkezetjavítás, hézagkitöltés: Epojet LV, Eporip, Mapeflex PU65

Vízszigetelés: Resfoam T

Csatlakozóhézagok kitöltése: Mapeflex PU65

 

Ha szakemberként vagy tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek, vagy szeretné ismerni az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon.

Iparági hírekMapei Kft.Albániaduzzasztóműbetonadalékszer

Hírlevél

Hirdetés