2024.03.29, Péntek
Megfordult a trend, hazatérnek a magyar építőipari szakemberek
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Megfordult a trend, hazatérnek a magyar építőipari szakemberek

magyarepitok.hu

2021.11.12. 07:52 - Hegedűs Gergely

A kivándorlás átfordult hazatérésbe, az immár két éve tartó folyamatot az ÉVOSZ Hazahívó Programja folyamatos párbeszéddel támogatja: a müncheni rendezvény ötezer érdeklődőt vonzott.

Hirdetés

Csütörtök este Münchenben folytatta Építőipari Hazahívó Programját az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A müncheni rendezvény - Fotó: ÉVOSZ

A Magyarország Müncheni Főkonzulátusán tartott rendezvényen a Duna Aszfalt Zrt., a ZÁÉV Zrt., az Óbuda Group és a VIV Zrt. mutatkozott be, ismertetve a magyar cégeknél adódó munkalehetőségeket az esetlegesen hazatérő, jelenleg külföldön dolgozó építőipari szakembereknek. A találkozó célja ugyanakkor az is volt, hogy a magyar építőipar jelenlegi helyzetéről, valamint a Magyaroroszágon elérhető családi támogatásokról hiteles információkat kapjanak a külföldi magyarok.


A müncheni találkozó előtt 50 ezer embert sikerült elérni

A mintegy 70 résztvevővel lezajlott rendezvény céljáról és eddigi eredményeiről lapunk az ÉVOSZ elnökét kérdezte. Koji László hangsúlyozta, a 2019-ben elindított, majd idén folytatott Hazahívó Program egy összetett folyamat, amelynek csupán egyik eszköze a müncheni esemény. „Ez egy folyamatos párbeszéd a kint dolgozó szakemberek és a hazai építőipar cégei, illetve az ÉVOSZ között, melynek fontos állomásai ezek a börzeszerű rendezvények” – fogalmazott az elnök.

A csütörtöki rendezvény létszáma a járványhelyzet miatt korlátozott volt, ugyanakkor online a világ számos országából követték. Az érdeklődés mértékét a számok is érzékeltetik: „A csütörtöki rendezvény előtt 50 ezer embert sikerült megtalálnunk, közülük ötezren érdeklődtek, bekapcsolódva ezáltal a párbeszédbe.”


A családtagokon is sok múlik

Hogy az ÉVOSZ által kitűzött cél nem reménytelen vállalkozás, azt igazolja, hogy a várt fordulatnak már vannak jelei.

„Konkrét számaink nincsenek, de az építőipari cégek visszajelzései alapján arra következtetünk, hogy az elmúlt két évben évente 1000-1500 építőipari szakember biztosan hazatért.” Hozzáteszi, ehhez szerinte az ÉVOSZ programja is hozzájárult, de erre ráerősítettek a kormány által bevezetett különböző otthonteremtési támogatások és adókedvezmények is.

Egy további fontos tényező az itthon élő családtagok és barátok kommunikációja, akik szintén közvetítik a kint dolgozóknak a mára jóval kedvezőbbé vált munkalehetőségeket és körülményeket. „Nekik szintén el kell tudni juttatni az üzeneteinket” – mutatott rá Koji László.


Meg kell szüntetni a régi negatív képet az ágazatról

Az elnök a program konkrét céljaira is kitért: „Ha az elkövetkező 2-3 évben csak a 10 százalékát haza tudnánk hívni, azoknak, akik az ágazat válságos éveiben elmentek, akkor már az is 3500-4000 főt jelentene.” A müncheni esemény egy további célja, hogy hiteles információt adjon a magyar építőiparról.

„Nagyon sokakban még az a negatív kép él az ágazatról, amit akkor könyveltek el, amikor 2008 és 2014 között kimentek munkát vállalni.

A másik cél pedig, hogy konkrét cégek konkrét ajánlatokat tudjanak tenni az érdeklődők részére.”

2019-ben nemzetgazdasági szinten is jelentkezett a fent leírt pozitív folyamat: hosszú idő után az volt az első év, amelyben többen telepedtek haza, mint amennyien kivándoroltak. Koji László elmondása szerint az építőiparon belül ez a folyamat a Coviddal terhelt tavalyi évben is folytatódott.


Egyéni konzultációra is volt lehetőség Münchenben

Az elnök hangsúlyozta, a Hazahívó Program párbeszéde a müncheni rendezvénnyel nem ér véget. Bővebb információk folyamatosan megtalálhatók az ÉVOSZ hazahívó programját és eseményeit bemutató internetes felületen, valamint a rendezvény Facebook eseményénél.

A csütörtök esti eseményen KojiLászló, az ÉVOSZ elnöke mellett Tordai-LejkóGábor, Magyarország Müncheni Főkonzulátusának nagykövete is részt vett. A Kormányzati támogatásokról ugyanakkor Izer Norbert, a pénzügyminisztérium államtitkára adott tájékoztatást. A hazai munkavállaláshoz a jelen levő négy vállalkozás a Duna Aszfalt Zrt., a ZÁÉV Zrt., az Óbuda Group és a VIV Zrt. nyújtott információkat, emellett a részt vevőknek egyéni konzultációkra is lehetősége nyílt a cégek információs asztalainál.


A félmilliós nettó kereset is elérhető a hazai szakmunkásoknak

Az eseményen elhangzottakból kiderült, a sikeres hazai építőipari cégek által kínált legális munkalehetőségekhez kapcsolódó bérek már most elérik a kinti kereset 65-70 %-át. "Ehhez jönnek még a kedvező munkavédelmi, munkaegészségügyi feltételek, a továbbképzés és karrier tervezés, valamint a családokat érintő állami támogatások, aminek összességében hazahívó ereje lehet” - hangsúlyozta Koji László

A konferencián arról is szó esett, hogy Budapesten és környékén egy jó szakmunkás már most megkeresi a nettó 400 000–450 000 Ft-ot. A technikusi végzettség és képesség esetén pedig 500 000 Ft nettó jövedelem is elérhető, ha megvan mögötte a teljesítmény.

 

Iparági hírekZÁÉV Építőipari Zrt.Duna Aszfalt Zrt.ÉVOSZÓbuda GroupVIV Zrt.Építőipari Hazahívókonferencia

Hírlevél

Hirdetés