2024.04.25, Csütörtök
Ezúttal Amszterdamban hagzott el az építőipar hazahívó szava
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Ezúttal Amszterdamban hagzott el az építőipar hazahívó szava

magyarepitok.hu

2019.11.26. 14:14 - Hegedűs Gergely

Hat év alatt 85 ezer munkavállalót veszített az ágazat, közülük több ezren Hollandiában helyezkedtek el.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) második alkalommal rendezett hazahívó börzét külföldön: a júniusi müncheni rendezvény után ezúttal Amszerdamban zajlott le az esemény.


Ma már valós alternatíva egy magyar munkahely

A közel 50 főt vonzó találkozón Koji László, az ÉVOSZ elnöke bevezetőjében elmondta, az a recesszió hatására 2007 és 2013 között 85.000 foglalkoztatottól vált meg az ágazat Magyarországon. "A munkavállalók jelentős része Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Nagy-Britanniában helyezkedtek el, ottani építőipari vállalkozásoknál" - fogalmazott a vezető.

Szavaiból az is kiderült, hogy az ágazat tartós bővülést mutat, hiszen a 2017-es (29 százalék) és 2018-as év (22 százalék) expanziója után idén (25 százalék) és jövőre (10 százalék) is növekedés várható.

"A legjobb piaci helyzetben lévő sikeres magyar építőipari  vállalkozások ma már olyan kondíciókat tudnak ajánlani a külföldön munkát vállalt szakembereknek, mérnököknek, amelyek valós alternatívát jelentenek, hazahívó erejük van" - hangsúlyozta az elnök.


Alapvetően nincs gond a külföldi munkavállalással

Dr. Kocsis András, Magyarország hágai nagykövete üdvözölte a magyar építőipari szakma kezdeményezését. Adataik szerint mintegy 32.000 magyar munkavállalót foglalkoztatnak holland cégek, közülük mintegy három-négyezerre tehető az építőiparban elhelyezkedettek száma. "Hasonló, más ágazatokra kiterjedő magyar kezdeményezés sikerére alapozva biztos vagyok abban, hogy az építőipari szakemberek körében is számos olyan munkavállaló szólítható meg, aki idővel szívesen visszatérne a magyar építőiparba" - fogalmazott a nagykövet.

Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány részéről alapvetően kedvezően fogadják a magyar munkavállalók átmeneti külföldi munkavállalását, hiszen ez már évszázadokkal ezelőtt is hagyománynak számított. "Fontos azonban, hogy a szakemberek ismét hazatérjenek és a magyar építőipari piacon hasznosítsák megszerzett ismereteiket" - mutatott rá Marczinkó Zoltán.


Ez a hat cég képviselte az ágazatot

A személyes konzultáció keretében a megjelent érdeklődőknek lehetőségük nyílt

  • a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft.,
  • az Óbuda Group,
  • a KÉSZ Group,
  • a VIV Zrt.,
  • a WHB Group
  • és a ZÁÉV Építőipari Zrt.

munkatársaival egyéni konzultáció keretében tájékozódni a cégek konkrét állásajánlatairól. A hat magyar tulajdonú vállalat versenyképes bérezéssel, hosszútávú életpályamodellel és számos támogatással van jelen a munkaerőpiacon, többek közt a munkába járást és a lakhatást is segítve.

Iparági hírekÉVOSZÉpítőipari Hazahívó

Hírlevél

Hirdetés