2024.03.28, Csütörtök
Az idén 40 éves KÉSZ Csoport segítségével járhatta be a nagyközönség a Hungexpo két leglátványosabb épületét
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Az idén 40 éves KÉSZ Csoport segítségével járhatta be a nagyközönség a Hungexpo két leglátványosabb épületét

magyarepitok.hu

2022.04.08. 11:56 - Szabó Ákos

A 40. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás (Construma) alkalmából lapunk munkatársai is csatlakoztak az érdeklődőknek tartott, vezetett szakmai épületbejáráshoz.

Hirdetés

A KÉSZ Csoport tagja, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. generálkivitelezésével újult meg és vált a modern Budapesthez méltó kiállítóközponttá a Hungexpo, melyet 2021 őszén mutattak be először a sajtó képviselőinek. A nagyszabású beruházás során a fővárosi rendezvényközpont területén:

  • felújították és korszerűsítették a meglévő pavilonokat,
  • megépült két új kiállítási csarnok,
  • emellett egy fogadóépület (F1),
  • és egy új kongresszusi központ is létrejött (CK).

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A kulisszák mögé és bepillanthattak az érdeklődők

Az idén április 6. és 10. között megrendezett Construma kiállítás során két alkalommal is a KÉSZ Csoport és a tervező Finta Stúdió szakembereinek vezetésével mutatták be az érdeklődőknek az F1 pavilon elnevezésű fogadóépületet és a CK jelzésű nagyszabású konferenciaközpontot.

 

 

A jelentős számú érdeklődőből összeálló csoport lehetőséget kapott arra, hogy betekintést nyerjen a színfalak mögé. Olyan helyszínekre juthattak be, mint például az F1 épület gépudvara, ahol a látogatók megtekinthették a gépekkel telepített „fánk”-ot, melyek hétköznapi esetben nem elérhetők a látogatók számára.

 

Különleges formájú épület fogadja a Hungexpóra érkezőket

 

 

A KÉSZ Csoport képviseletében Kovácsik Tamás (projektigazgató) és Pintér Szabina (projektvezető), a Finta Stúdiótól pedig Péter Gábor, Dóczé Péter és Magyar Mária mutatta be a két innovatív és minden szempontból korszerű felépített épületet. A szakmai körbevezetés sok érdeklődőt vonzott, a mintegy 30-40 fős társaság elsőként a fogadóépülethez sétált át. Itt Dóczé Péter tartott - az épületet kívülről és belülről bemutatva - mozgó előadást.

 

 

Mint szavaiból kiderült, a „háromlábú” épület triszkelion alakú formája organikus, kortárs építészeti elemként köszönti az érkezőket. Kiderült még: a környezethez illeszkedő organikus épületformát úgy hozták létre, hogy a park fáit megkerülték, megóvták. Fontos feladat volt a látogatók mozgási irányának, terelésének megtervezése úgy, hogy a ház akár két rendezvényt is kiszolgálhasson egyszerre.

 

 

A fogadóépület tartószerkezete egy homlokzati acélvázból és egy belső pontokon megtámasztott, vasbeton merevítő falakkal gyámolított síklemez födémrendszerből áll – a szerkezet belső acélelemeit a KÉSZ Csoport saját szabadalom alapján gyártotta. Az épület formavilágága a szoftveresen megtervezett, stabilitást biztosító belső struktúrákban is visszaköszön.

 

Emeleti gálaterem mozgó padlóval

A kétszintes épület mintegy 80 százalékban acél lépcsőjén az emeleti konferenciaterembe is ellátogathattak a csoport tagjai, majd ezt követően átvonultak a részben korábbi épületelemek jelentős átalakításával, részben pedig teljesen újonnan felépített elemekből álló CK1-es épülethez, mely összesen több, mint 22 ezer négyzetméter alapterületű: itt az átalakított épületrész alapterülete: 5252 m2, az új hozzáépített épületrész pedig 17193 m2.

 

 

A hatalmas épület többek között:

  • egy óriási földszinti kiállítóteremmel,
  • 24, összenyitható szemináriumi teremmel,
  • és egy rendkívül látványos, több mint 2000 főt befogadó, gépekkel mozgatható padlójú gálateremmel is várja a Hungexpóban megszervezett események résztvevőit.

 

 

Itt az előadást Péter Gábor vezette, aki az érdeklődők minden kérdésére szívesen és részletesen válaszolt. A résztvevők számára különösen érdekes volt a gálaterem, melynek mozgó padlórendszere Magyarországon egyedi, és a GÉPBÉR-Színpad megoldását dicséri: a széksorok lehetnek teljesen síkban vagy gombnyomásra emelkedő nézőtérré alakulnak. Egy gombnyomásra mintegy 10 perc alatt teljesen eltűnnek, a székeket szó szerint elnyeli a föld, melyik ugyan ilyen sebességgel képesek visszaalakulni eredeti formájukba.

 

 

Galéria

Iparági hírekKÉSZ CsoportHungexpoBudapestinnovációkiállításConstruma

Hírlevél

Hirdetés