2024.03.19, Kedd
Áprilisban is növekedésben maradt az építőipar
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Áprilisban is növekedésben maradt az építőipar

mti, magyarepitok.hu

2022.06.15. 09:16 - Hegedűs Gergely

A februári és a márciusi kétszámjegyű növekedés után áprilisban a januárihoz hasonló mérsékelt bővülés következett.

Hirdetés

Áprilisban az építőipari termelés 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a márciusinál 5,9 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

Az ágazat idén februárban és márciusban is kétszámjegyű növekedést mutatott a tavalyi azonos hónaphoz képest (15,7 és 42,3 százalék), de januárban is felette volt a tavalyi szintnek (3,3 százalékos bővülés).


Az egyéb építmények építése és a speciális szaképítés mutatott növekedést

Az épületek építése 1,2 százalékkal csökkent a februári 50,1 és a márciusi 10,6 százalékos emelkedés után, az egyéb építmények építése 11,4 százalékkal nőtt, hajszálra ugyanúgy, mint márciusban.   

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 12,8 százalékkal csökkent a termelés. Ugyanakkor az egyéb építmények építése 9,5, a speciális szaképítés 13,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.


Az év első négy hónapjában az építőipar 12,1 százalékkal nőtt

A megkötött új szerződések volumene 33,9 százalékkal, ezen belül a magasépítési szerződéseké 43,4 százalékkal, a mélyépítésre vonatkozóké 25,2 százalékkal nagyobb volt a tavaly áprilisinál.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 8,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 8,8 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal nőtt.  

Az év első négy hónapjában az építőipar termelése 12,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Iparági hírekKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés