2024.03.28, Csütörtök
BIM szakértők bevonására már a közbeszerzési eljárás kiírásakor szükség lehet
Illusztráció: Envato

BIM szakértők bevonására már a közbeszerzési eljárás kiírásakor szükség lehet

magyarepitok.hu

2022.08.23. 18:30 - Kolinek Nóra

A közbeszerzési eljárások során a műszaki tartalom precíz meghatározása kiemelten fontos. Ez könnyíti az ajánlatadó munkáját, és hozzájárul az ajánlatkérő elégedettségének és bizalmának növeléséhez. A 7D Tender Kft. szakmai tapasztalatával mindkét felet segíti a folyamatban.

Hirdetés

A 7D Tender Kft. a BIM modellezés és épületfelmérés mellett akkreditált szaktanácsadóként közbeszerzési tanácsadói tevékenységgel is foglalkozik, és szakmai tapasztalattal rendelkezik az építési beruházások, szolgáltatás megrendelések és árubeszerzések területén megvalósuló közbeszerzéseket illetően. A vállalat mind az ajánlatkérők mint az ajánlattevők képviseletét ellátja.

Munkájuk során gyakran találkoznak azzal, hogy az ajánlatkérő BIM modellezésről, üzemeltetésről szeretne ajánlatot kérni, de nem tudja pontosan megfogalmazni az igényeit, emiatt az eljárás kiírása pontatlan.

A nem egyértelmű kiírás nehezíti az ajánlatadást, és hátrányosan érintheti a folyamatot. Ha a megrendelő először találkozik a BIM modellezéssel, előfordulhat, hogy az ajánlatok közül a legolcsóbbat véli számára legkedvezőbbnek. Közel sem biztos azonban, hogy így azt a terméket kapja, amire szüksége van, a csalódás csökkentheti a BIM-be vetett bizalmát.

 

Releváns ajánlatot csak precízen megfogalmazott műszaki tartalom esetén lehet adni

Czira Szabolcs, a 7D Tender Kft. ügyvezetője szerint:

„Megoldást jelentene egy olyan szabályozás, mely nemcsak a szakmabelieknek ad útmutatót, hanem az ajánlatkérőket is segíti. BIM szakértők bevonásával már a pályázat kiírásakor be lehet sorolni a feladatot, egyértelmű kiírással. Ha a pályázat adása is szabályozott formában történne, az már a BIM menedzselési folyamat része lehet. Jó irány továbbá, ha a BIM végrehajtási terv a pályázat benyújtásának részét képezi.”

Nagyon sok szakmai kérdés merül fel ilyenkor: szükség van-e felmérésre, az állomány georeferált legyen-e, a modellezés lekövesse-e a pontfelhőt vagy egyszerűsített modellre van-e szükség, a modell milyen részletezettségű legyen? – ez csak néhány, azon paraméterek közül, melyeket tartalmaznia kellene egy pontosan megfogalmazott, részletekre kiterjedő kiírásnak.

„Nem pontos kiírás esetén előfordulhat, hogy az egyik ajánlat a másik többszöröse, ugyanakkor mindkettő releváns. Egy épületet 15 állásponttal is meg lehet modellezni 2 nap alatt, de ugyanazt az épületet fel lehet mérni 160 állásponttal, melynek a feldolgozása 8-10 hét, és ugyanúgy 3D modell lesz a végeredmény”

– ismertette az ügyvezető.

 

A szakmai konzultáció lehetőségét törvény is szabályozza

A közbeszerzési eljárások lefolytatása során – a közbeszerzési-jogi szakértő mellett – a közbeszerzés tárgyában szakértelemmel rendelkező személy bevonása is kiemelten fontos.

„Hiába felel meg az eljárás lefolytatása a közbeszerzési jogszabályoknak, ha a nem precízen meghatározott feladatleírás miatt az ajánlatkérő olyan szerződést köt, amelynek a teljesítése során nem megfelelő szolgáltatást fognak nyújtani számára. Ez azon ajánlatkérők esetében fordulhat elő, akik viszonylag kis számban folytatnak le közbeszerzési eljárásokat, vagy egy újfajta szolgáltatást, eszközt stb. kívánnak beszerezni. A BIM szolgáltatásokra irányuló beszerzések az utóbbi kategóriába tartoznak”

– véli Czira Szabolcs.

„A közbeszerzési eljárások előkészítésére, így ezen belül a kiadásra kerülő műszaki tartalom meghatározására is minden esetben fokozott figyelmet kell fordítani, ez különösen igaz a korábbiakban képest új szolgáltatások beszerzésre” – fűzte hozzá.

A közbeszerzésekről szóló törvény előírja, hogy az ajánlatkérő kötelessége az eljárást megfelelő alapossággal előkészíteni, és a dokumentumoknak biztosítaniuk kell, hogy az eljárásban a gazdasági szereplők képesek legyenek műszakilag megfelelő, fizikailag megvalósítható és gazdasági szempontból reális ajánlatot adni. *

Továbbá megadja a lehetőséget az ajánlatkérők számára, hogy az eljárás megindítása előtt az ajánlatkérő független szakértőkkel, hatóságokkal, illetve piaci résztvevőkkel előzetes piaci konzultációkat folytasson az eljárás előkészítése érdekében. **

A fentieket összefoglalva az ajánlatkérők számára az a jó döntés, ha a BIM szolgáltatások beszerzése során a vonatkozó műszaki tartalmat igényeik részletes felmérésével szakértő bevonásával állítják össze. 

 

 * Kbt. 28. § (1) bekezdés

** Kbt. 28. § (4) bekezdés

Iparági hírek7D Tender Kft.BIMdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés