2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Mibe fektesse megtakarított pénzét a kkv? - Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója mutatja be a lehetőségeket
Fotó: Indotek Group/Facebook

Mibe fektesse megtakarított pénzét a kkv? - Kovács András, az Indotek Group értékesítési igazgatója mutatja be a lehetőségeket

Indotek Group

2022.08.29. 07:40 - Kalácska-Nagy Nóra

A szakértő szerint a vállalkozásoknak, akik ezt meg tudják engedni és az üzletmenete is lehetővé teszi, ma már jobban megéri ingatlant venni, mint bérelni.

Hirdetés

Milyenek a kilátásai a kkv-szektor szereplőinek a jelenlegi gazdasági helyzetben, milyen beruházási lehetőségek, konstrukciók elérhetőek számukra, ha ingatlanba szeretnék fektetni a pénzüket, megtakarításaikat? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt Kovács András a Millásreggeli Négyzetméter című rádióműsorában.

Az Indotek Group értékesítési igazgatója emellett röviden kitért az emelkedő energiaárak irodai munkavégzésre gyakorolt hatására is – olvasható Magyarország egyik legjelentősebb befektetéskezelőjének honlapján.

 

Hosszú távon a vállalkozás jobban jár a saját ingatlannal

„A tapasztalatunk az, hogy a kkv-szektor körében magas a beruházási, befektetési kedv. Nyilvánvalóan mindenki a legjobb helyét keresi a pénzének, és itt nem csak a hozamokra, hanem a befektetés biztonságára, annak a garanciáira is gondolok” – kezdte Kovács András, aki szerint a vállalkozókra általában jellemző, hogy gondolnak a jövőre pénzügyi szempontból is, és szeretnék biztos helyen tudni a megtakarításaikat.

Az értékesítési igazgató elmondta,

habár a kkv-szektor szereplői számára a tőzsdei befektetés sem rossz választás, az ingatlanberuházás több előnnyel járhat és több lehetőséget is tartogat.

„Az ingatlan olyan eszköz, ami ’nem nagyon kér enni’. Tehát az üzemeltetésen és a költségeken túl nem igényel olyan jelentősebb idő-, energia- és figyelemráfordítást, ami elvenné a vállalkozó idejét és energiáját az alap üzleti tevékenységétől” – mondta az értékesítési igazgató.

„A kisvállalkozások esetében alapvetően jellemzőbb az ingatlanok bérlése. Viszont a jelenlegi konstrukciókkal, illetve piaci helyzetben azt gondolom, alkalmasabb, megfelelőbb lehet az, ha a vállalkozás saját ingatlanba költözik. A piacon ugyanis jelenleg olyan finanszírozási lehetőség is elérhető, amivel akár 10 éven belül megtérülhet a befektetés. Azaz, hosszú távon a vállalkozás jobban jár a saját ingatlannal, mivel a törlesztőrészlet a bérleti díjnál alacsonyabb, a futamidő végén pedig egy saját ingatlan áll rendelkezésre. Azaz a vállalkozás akár duplán is jól járhat” – tette hozzá az Indotek Group szakértője.

A KKV-szektor számára ugyanis július 1-től ismét elérhetővé vált egy kedvező konstrukció, a Széchenyi Beruházási Hitelprogram, amely lehetőséget biztosít a kkv-szegmens számára a szerződéskötésre és az ideálisabb ingatlanbefektetésre. A Széchenyi hitelt ugyanis évi fix 1,5 százalékos kamattal 10 éves futamidőre 400 millió összegig lehet felvenni a szektor képviselői számára.

 

Egy saját tulajdonú ingatlan esetében a pénzromlást is ki lehet védeni

Az emelkedő energiaárak okozta nehézségek kapcsán Kovács András elmondta, a magasabb rezsiárak az ingatlan bérlésétől vagy saját irodaház üzemeltetésétől függetlenül is megjelennek a vállalkozások működésében. A bérleti vagy vételi díj szempontjából a költségek viszont változatlanok maradnak, hiszen bérlés esetén a rezsiköltségeket az ingatlantulajdonosok az esetek többségében áthárítják a bérlőkre.

„Így azt gondolom, hogy a vállalkozásoknak, akik ezt meg tudják engedni és az üzletmenete is lehetővé teszi, ma már jobban megéri ingatlant venni, mint bérelni” – mondta a szakértő, aki szerint

a saját tulajdonú ingatlan a pénzromlás egyre gyorsuló ütemét nézve is előnyösebb megoldás lehet a kkv-szektor szereplői számára.

„Ha az inflációt nézzük, akkor egy saját tulajdonú ingatlan esetében – ha például végfelhasználóként vagyunk jelen az épületben – a pénzromlást is ki tudjuk védeni. Akárcsak bérbe adás esetén, hiszen az éves indexálás attól is függ, hogy milyen pénznemben van a bérleti díjunk” – nyilatkozta Kovács András.

 

Energiaárak hatása az otthoni munkavégzésre

Az Indotek Group értékesítési szakértője az interjú során kitért arra is, a tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, hogy a home office kiüresedő kérdéssé válik az irodapiacon, és a hangsúly a hibrid megoldások irányába tolódik. Kovács András szerint ugyanakkor nagy kérdés lesz az, hogy az energiaárak jelenlegi alakulása hosszú távon, a jövőre nézve milyen hatással lesz az otthoni munkavégzésre.

„Ha ugyanis az embereknek az otthoni vagy az irodai gáz- és áramfogyasztás között kell választaniuk, akkor a kérdés egyértelművé válik, hiszen látjuk, hogy az energiaárak jelenleg is rohamosan emelkednek” – zárta a beszélgetést a szakértő.

A Millásreggeli augusztus 17-i Négyzetméter című adása, illetve a Kovács András értékesítési igazgatóval készített teljes beszélgetés az alábbi linken (13:00 perctől) érhető el: Budapesti levegő, közlekedés, kkv ingatlanok • Millásreggeli - a gazdasági muppet show (millasreggeli.hu)

Iparági hírekIndotek Groupingatlanárakúj építésű ingatlanokkkv-szektor

Hírlevél

Hirdetés