2024.04.19, Péntek
A kiterjesztett valósággal növeli az építési projektek hatékonyságát a PERI
Fotó: Peri

A kiterjesztett valósággal növeli az építési projektek hatékonyságát a PERI

magyarepitok.hu

2023.01.13. 18:34 - Bíró Beáta

A BIM szemlélet alkalmazása közvetlen segítséget jelent a zsaluzat- és állványzattervezés minőségének javításában. A PERI szakértője példákkal szemlélteti a 3D modellezés hatékonyságát.

Hirdetés

Felismerte a BIM kínálta lehetőségeket a PERI. A világ egyik legnagyobb zsalu- és állványzat gyártója ebben a szemléletben, 3D modellekkel jeleníti meg a terveket ügyfelei számára. Az anyavállalat központjában zajló fejlesztésekben a PERI magyarországi leányvállalatának tervezői is aktívan részt vesznek. A nemzetközi fejlesztési együttműködés proaktív résztvevője, Szendrei Orsolya, az állványtervezési osztály vezetője, a 3D modellezés és a BIM eszköztárának szakértője, aki a BME Építőmérnöki Karán végzett Szerkezet-építőmérnöki szakon, majd ugyanitt BIM szakmérnöki oklevelet is szerzett.

 

A PERI-nél a digitalizáció hosszú múltra tekint vissza

Ahogyan arról az állványtervezési osztályvezető beszámolt, a PERI-nél már a belépésekor saját rendszerelemekkel kiegészített zsalutervező szoftvert használtak. Az elmúlt 20-25 év során folyamatosan fejlesztették és fejlesztik most is azokat a digitális eszközöket, melyek segítik a tervezői munka hatékonyságának növelését, illetve emelik az ügyfelek felé nyújtott információ és a kiviteli tervek minőségét. A digitális eszközrendszer fejlődésének új lendületet adott a BIM (Building Information Modelling), azaz az Épületinformációs Modellezés megközelítés.

 

Szendrei Orsolya
Fotó: PERI

„Mi a PERI-nél arra törekszünk, hogy a digitalizáció kihívásainak a leggyorsabban, elsőként tudjunk megfelelni. Ennek érdekében olyan modellezési, vizualizációs, illetve online megoldásokat alakítunk ki, melyek a BIM megközelítéssel tervezett projektekhez igazodva, a BIM szemlélet alapján teszik lehetővé a zsaluzatok és állványzatok tervezését, illetve az elkészült terveket is ilyen módon jelenítjük meg az ügyfeleink számára. Ennek alapeszköze a 3D-s tervezés, illetve a 3D-s modellekre alapozott vizualizáció. Olyan, az ügyfeleink által is használható kiterjesztett valóság alapú megoldásokat használunk, amelyek képesek a megtervezett zsaluzatot, állványzatot a valós helyszínen felépített állapotában megjeleníteni” – részletezi az alkalmazott új digitális megoldásokat a szakértő.

 

Easy állványzat virtuális bejárása VR szemüveggel
Képek: PERI

 

A PERI a fejlesztéseiről folyamatosan beszámol ügyfeleinek, valamint workshopokat is tart, ahol közvetlenül is megtapasztalhatják ezen digitális eszközök használatát, és az abból származó előnyöket.

 

A tervezés során konkrét esetekben segít a BIM alkalmazása

Szendrei Orsolya olyan konkrét, gyakorlatban jelentkező problémakört is bemutat, ahol a BIM szemlélet alkalmazása közvetlen segítséget jelent a zsaluzat- és állványzattervezés minőségének javításában. Ez pedig az ütközések azonosítása.

A 3D modell lehetőséget biztosít arra, hogy már a tervezési fázisban felismerjük a releváns ütközéseket. Az ipari környezetben megvalósuló komplex állványok tervezésekor az ütközésvizsgálat lefolytatása alapvető lépés, hiszen az állványépítés során detektált ütközések, hibák rögtönzött megoldásai általában több pénz- és munkaerő-ráfordítást igényelnek, és sok esetben statikailag sem megfelelőek.

Az előszerelt zsaluzási egységek helyszíni módosítása költséges, ezért a tervezési fázisban a digitális modellben elvégzett ütközésvizsgálatok támogatják a tervezést, illetve javítják annak minőségét, így csökkenthetők a kivitelezés során megoldandó hibák száma, ezáltal pedig idő- és költségmegtakarítást eredményeznek” – magyarázza az állványtervezési osztályvezetője.

 

 

Kiterjesztett valóság – saját applikációt fejlesztett ki a PERI

Mint azt Szendrei Orsolya fentebb már említette: a Peri folyamatosan fejleszti a kiterjesztett valóság alapú alkalmazásokat.  

A kiterjesztett valóság (Extended Reality, XR) kifejezés azoknak a technológiáknak az összefoglaló neve, ami a virtuális elemeket kombinálja a valós környezettel, ezáltal megjelenítve a tervezett objektumokat a felhasználók számára.

 

PERI Up FLex állvány Peri Extended Experience applikációban,
AR kibővített valóságban megjelenítve 

 

A valós és a virtuális világ közötti kapcsolat jellege szerint a kiterjesztett valóság megoldás lehet virtuális, kibővített, vagy kevert valóság. A szakértő az egyes típusok hasznosíthatóságáról a következőket emeli ki:

„A virtuális valóság (VR) különösen a tervezési fázisban használható. A tervezés során előállított modell virtuális bejárása támogatja a műszaki, illetve gazdasági döntéshozatalt, segíti az alkalmazott építési technológia megértését, illetve a zsaluzási modell ellenőrzését.

A kibővített valóság (AR) és a kevert valóság (MR) megoldások a 3D modellek építési területen való megjelenítésére alkalmazhatók, melyek révén az építési helyszínhez illesztetten ellenőrizhető a modell.” 

 

PERI Up FLex állvány Peri Extended Experience applikációban,
AR kibővített valóságban megjelenítve 

 

A PERI saját applikációt fejlesztett ki arra, hogy a zsaluzati és állványzati 3D modellek egyszerűen megjeleníthetők legyenek kiterjesztett valóságban.

A Peri Extended Experience applikációval egy QR kódos azonosító alapján mobilnettel, illetve wifi kapcsolattal bárhonnan letölthető a tervekből konvertált modell, amely megjeleníthető és bejárható kibővített valóságban akár az építkezés helyszínén. A modell az építkezésen egy úgynevezett „Reality Anchor”-ral egy megkülönböztetett ponthoz rögzíthető, így az a valós helyén és a valós méretben tekinthető meg, támogatva az építési segédszerkezetek helyes építését, összeszerelését, ezzel növelve a munkabiztonságot is.

A modell a PERI által a VR szemüvegekre fejlesztett XR alkalmazásával is bejárható a virtuális valóságban.

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.BIMzsaluzatállványozásszerkezetépítés

Hírlevél

Hirdetés