2024.05.20, Hétfő
Az épületek építése még lendületben volt novemberben, az egyéb építményeké viszont jelentősen csökkent

Az épületek építése még lendületben volt novemberben, az egyéb építményeké viszont jelentősen csökkent

MTI

2023.01.16. 09:33 - Bíró Beáta

Az egy évvel korábbihoz képest még így is 7 százalékot tudott emelkedni novemberben az építőipari termelés volumene.

Hirdetés

2022 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent. A KSH adati szerint novemberben az építőipar termelése így 6,9 százalékkal nagyobb volt az októberinél.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 9,1 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésében 14,0 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése pedig 18,9 százalékkal bővült.

  

Az új szerződéseket is az épületek húzták felfelé

A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 1,0 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5,0 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 5,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal bővült.

Iparági híreképítőiparKSH

Hírlevél

Hirdetés