2024.04.19, Péntek
Betonból készült kenuval ért el előkelő helyezést a győri egyetem csapata
Fotók: SZEnavis

Betonból készült kenuval ért el előkelő helyezést a győri egyetem csapata

magyarepitok.hu

2023.06.02. 07:30 - Kolinek Nóra

A csapat évről évre azon fáradozik, hogy minél ideálisabb formát alkosson meg, és új receptúrát dolgozzon ki.

Hirdetés

A SZEnavis, győri Széchenyi István Egyetem nonprofit szervezeteként kenukat készít, de nem is akármiből, hanem betonból – olvasható a versenycsapat közleményében.

A tájékoztatás szerint a szervezet 2012-ben kezdte el működését számos hazai és nemzetközi példára. A csapat és az Egyetem az elmúlt években számtalan jó szakembert, sikeres vállalkozót, valamint oktatót nevelt ki. Pollák András, Harrach Dániel és Dr. Németh Attila a három legmeghatározóbb ember a csapat elmúlt 10 évében, hiszen amellett, hogy alapító tagok mára az Egyetem kiváló oktatói is lettek, és mai napig segítik és terelgetik a csapat mindennapi életét.

A társulat célja, hogy külföldi mintákat követve az egyetem építész és építőmérnök hallgatói, akik a jövőben a betonnal fognak foglalkozni, érdekes és izgalmas módon ismerkedjenek meg a betontechnológiával, a beton tervezésével és új receptúrák kidolgozásával. Azóta több versenyen is bizonyítottak, és egyes nemzetközi versenyeken egyetlen magyar csapatként képviselik hazánkat.

Beton a vízen?

A betonból készült vízen úszó jármű ötlete nem is áll olyan messze a valóságtól. A hajók többsége acélból készül, aminek a fajsúlya kétszer nagyobb. Egy tárgy ugyanis akkor lebeg a vízen, ha a térfogatának és tömegének hányadosa kisebb, mint 1000 kg/m3. Így csak annyi a lényeg, hogy minél nagyobb térfogatot lehessen generálni, a lehető legkisebb tömeg mellett.

2012-ben az első hajó 380 kg tömegű volt. A kenu falvastagsága elérte a 100 mm-t. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre pontosabb és precízebb kivitelezést tudtak megvalósítani a fiatal szakemberek. A 2022-ben, a brandenburgi versenyen már 47 kg tömegű és 1-3 mm falvastagságú hajóval indultak. 2023-ban egy kisebb mértékű visszahízás volt a kenun a stabilitás és a biztonság érdekében, ekkor 64 kg tömeggel és 3 mm falvastagsággal indultak Hollandiában.

Fotók: SZEnavis

A csapat a folyamatos fejlesztés híve

A csapat évről évre azon fáradozik, hogy minél ideálisabb formát alkosson meg a versenyekre. A hollandiai megmérettetésre az új receptúra kidolgozása 2023 februárjában vette kezdetét. Az alap koncepció az volt, hogy a beton kis húzószilárdságát geotexillel pótolják, így a hajó anyaga texilbeton lesz. A receptúra megalkotásában nagy kihívás volt, hogy olyan legyen a friss beton, ami a geotextil hálóin át tudja inni magát, jól tapadjon az anyaghoz és a lehető legkevesebb felesleges betonréteg keletkezzen – tájékoztattak.

Mint írták a márciusi próbakeverésekkor bizonyossá vált, hogy a receptúrák módosítása sikeres volt, a testsűrűség csökkent, a szilárdság növekedett. Az alkalmazott beton 7 napos korban már a C30-as betonminőségű kategóriának is megfelelt.

A kenu elkészítésére 2023 áprilisában került sor. A verseny volt az első olyan alkalom, melyen Hollandiában méretteti meg magát a csapat. A kijutáshoz elengedhetetlen segítséget nyújtott a Strabag-MML Kft., mint fő támogató. A vállalattal már második éve tart fent partneri viszonyt a csapat, hiszen a 2022-ben Németországban megrendezésre kerülő verseny is az ő támogatásukkal valósulhatott meg. A támogatásokon felül a vállalat igyekszik minél többet megmutatni a munkáiból, így a hallgatók betekintést nyerhettek egy-egy építés alatt álló projektbe.

Sikerrel szerepeltek a versenyen

A SZEnavis a verseny során összesen 6 fordulóban indult. Férfi, női és vegyes csapatokkal 50 és 100 m távolságon. 50 m távolságon minden indulás alkalmából a döntőig jutottak, ahol a női számban meg is nyerték azt. A 100 m-es távolságokon a férfi páros az elődöntőbe jutott, a vegyes 50 méteres futamon is 2. helyezést értek el. 

A csapat nem csak a kenu tervezésével és építésével foglalkozik, hanem különböző betonból készült reklámanyagok előállításával is, mint például betonkulcstaró, betonrózsa, vagy éppen betonkarácsonyfa és karácsonyfadísz.

A szervezet célja, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon, illetve tervei között szerepel egy olyan kenu forma megalkotása, mellyel az irányváltoztatásokat is könnyen meg tudják oldani.

Galéria

Iparági hírekStrabagSzéchenyi István EgyetemGyőrCSRtársadalmi felelősségvállalás

Hírlevél

Hirdetés