2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Új fejezet a magyar építőiparban: elfogadták az állami építési beruházásokról szóló törvényt

Új fejezet a magyar építőiparban: elfogadták az állami építési beruházásokról szóló törvényt

magyarepitok.hu

2023.07.04. 14:38 - Hegedűs Gergely

Egységes törvény vonatkozik a jövőben az összes állami építési beruházásra.

Hirdetés

A parlament július 4-i ülésén 135 igen szavazattal, 49 ellenvoks és 9 tartózkodás mellett a képviselők elfogadták az állami építési beruházásokról szóló törvényt. A jogszabálynak köszönhetően egységes törvény vonatkozik a jövőben az összes állami építési beruházásra. A törvény mindazokat a beruházásokat érinti, amelyeket legalább 50 százalékban magyar költségvetési, illetve európai uniós forrásból finanszíroznak.

Lapunk korábban részletesen kielemezte a törvényt előkészítő tervezetet, amely a stratégiai elemei alapján egy tudatosabb működésre hangolhatja át az építőipart.

A törvény ismertetésekor Lázár János építési és közlekedési miniszter elmondta: a jogszabály garantálja a kiszámíthatóságot az építésben részt vevők számára, célja a fenntarthatóság, az alacsony környezetterhelés és a költséghatékonyság. A tárcavezető patriótának nevezte a jogszabályt, amellyel elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kívánják bevonni az állami beruházásokba.    


Szakami és civil szervezetekből álló tanács dönt az építési folyamatok rendszeréről

Az alapelvek között szerepel, hogy az állami beruházásokat egy állami ágazati koncepció, beruházási tervek és az állami építési beruházási keretprogram alapján kell megvalósítani. Utóbbi 2035-ig sorolja majd fel az összes megvalósítandó tervet, minisztériumonként. A tárcáknak tízéves fejlesztési listát kell összeállítaniuk, a kormány ez alapján fogja meghatározni a beruházási listáját.    

A részletszabályok megalkotására létrejön az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács többek között a szaktárca vezetője, az államkincstár, a mérnöki és az építész kamara, vállalkozói szervezetek, a MÁV, a Gazdasági Versenyhivatal, a fővárosi önkormányzat és az országos főépítész részvételével. 

A szakami és civil szervezetekből álló tanács dönt majd négyötödös többséggel például az építési és beruházási folyamatok, a tervezői szolgáltatások rendszeréről.    


A fenntartás költségeinek pedig már a tervekben meg kell jelenniük

A törvény a beruházások teljes életciklusát szabályozza a terv készítésétől az előkészítő és kivitelezési munkákon át a működtetésig és fenntartásig.    

A jövőben beruházást indítani csak kiviteli terv birtokában, lefolytatott engedélyezési eljárás után lehet, a fenntartás költségeinek pedig már a tervekben meg kell jelenniük. A közbeszerzés csak akkor lesz érvényes, ha legalább két érvényes ajánlat érkezik, a nyertes ajánlat pedig nyilvános lesz. Elbírálási szempont a környezeti hatások mérlegelése.

Iparági hírekÉpítési és Beruházási Minisztériumépítőipar

Hírlevél

Hirdetés