2024.05.26, Vasárnap
Felrobbantották Mindszent 50 méter magas víztornyát - galéria

Felrobbantották Mindszent 50 méter magas víztornyát - galéria

magyarepitok.hu

2023.10.10. 13:57 - Szabó Ákos

Az 50 éves, 50 méter magas víztorony már nem állt stabil lábakon.

Hirdetés

Látványosan mondott búcsút 1973-ban épített víztornyának a Csongrád-Csanád vármegyei Mindszent városa: felrobbantották a statikai szempontból immár veszélyes állapotú építményt. A térség átfogó ivóvízminőség javító fejlesztést kap uniós támogatással, ennek során új tornyot építenek helyette.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A robbantást a kivitelező A-Híd Zrt. megbízásból a DETEX Kft. végezte el október 10-én a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, illetve a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyei alapján.  

 

 

Az összes lehetőséget megvizsgálták

A helyi városi önkormányzat október 7-én egyhangúlag fogadta el a szakértői véleményeket, miszerint a vasbeton tartószerkezet rendkívül rossz állapotban volt, teherbíró képessége számottevően csökkent, rendeltetésének megfelelően már nem volt használható. Felújítása nem lett volna költséghatékony, illetve biztonságos. A torony rendeltetéstől eltérő használata pedig szintén szükségessé tette volna a felújítást és a rendszeres karbantartást, melyek rendkívül nagy terhet róttak volna a városra.

 

 

Minden szempontból felkészültek

A robbantásra alaposan felkészültek: az 50 méter magas, 50 köbméter kapacitású tornyot teljesen vízmentesítették, a csatlakozó vezetékeit (víz-, szennyvíz-, elektromos, és hírközlési) pedig kiváltották. Több napig végeztek előkészítő fúrásokat, a robbanóanyagokat a furatokba október 10-én töltötték be. A robbantást úgy időzítették, hogy a Mindszentet érintő Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó-vasútvonalon a közlekedést ne akadályozza.

 

 

Hogy a robbantás és a dőlés hatósugarában senki se tartózkodjon, a védőtávolságon belül lévő üzleteket, kisebb utcákat és a vasútállomást is kiürítették. A víztorony tervezett dőlésének helyére korábban rezgéscsillapító prizmákat építettek, hogy csökkentse a torony becsapódásának erejét. A robbantáshoz mintegy 33 kg robbanószert használtak fel.

 

Galéria

Iparági hírekA-Híd Zrt.MIndszentKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)bontásivóvízDETEX KFt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés