2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Sikeresen kezelte az első félév negatív tendenciáját a Mapei
Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Sikeresen kezelte az első félév negatív tendenciáját a Mapei

magyarepitok.hu

2023.10.09. 12:16 - Hegedűs Gergely

Erősödött a hőszigetelési termékvonal, valamint a felújítással kapcsolatos építéskémiai és épületrehabilitációs termékek forgalma.

Hirdetés

Pozitívba fordult a Mapei Kft. forgalma az építőipari segédanyagokat és szigetelő rendszereket gyártó vállalat legfrissebb jelentése szerint. A társaság 26 milliárd forintos belföldi forgalmat ért el az idei harmadik negyedévben, ami 1,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel a vállalat sikeresen fékezte meg az év első felében tapasztalt forgalomcsökkenést: a forgalom a hatodik hónapban még 3,4%-kal maradt el az előző év azonos időszakától, ezt sikerült szeptember végére pozitív irányba fordítani.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a belföldi forgalom növekedésének fő oka

  • a harmadik negyedévre jellemző szezonális hatás,
  • az építési és felújítási kedv kismértékű élénkülése,
  • valamint az év elején meghozott vállalati intézkedések, melyek a harmadik negyedévben fejtették ki pozitív hatásukat.


A kvarchomok árnövekedése negatívan hatott az exportra

A szakember a kereslet átalakulását is beleszőtte a mondandójába. Eszerint jelenleg a felújítás dominál az új építéssel szemben, valamint a felújítások jelentős része az energiahatékonyságot célozza. Ennek következményeként erősödött a hőszigetelési termékvonal, valamint a felújítással kapcsolatos építéskémiai és épületrehabilitációs termékek forgalma.

Az export oldalon azonban kevésbé rózsás a helyzet: a harmadik negyedévi exportforgalom 414 millió forint volt, ami 20%-os csökkenést jelent a tavalyihoz képest. Az export oldali visszaesés oka, hogy a hazai energiaárak növekedése miatt a vállalat által használt kvarchomok ára megnőtt, amely ezzel több európai piacról kiszorította a vállalatot.


A drasztikus változásokat nem lehet azonnal kivédeni

"Bár minden környezeti hatást nem tudtunk kivédeni, elégedettek vagyunk az eredménnyel. A magyar építőipar sajátossága, hogy hirtelen és lendületesen változik. Ezeket a drasztikus változásokat nem lehet azonnal kivédeni, ehhez idő kell. A korábban hozott intézkedések most a harmadik negyedévre értek be" – értékelt Markovich Béla.

Emlékezetett, hogy a vállalat az év elején költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be, emellett folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy növelje piaci részesedését, kompenzálva a kereslet csökkenését. A nehézségek ellenére is ragaszkodnak a két évtizede folytatott stratégiájához, hogy segítsék az építtetőket az építési álmaik megvalósításában: új szolgáltatásokat és termékeket vezettek be, továbbfejlesztett szakmai képzésekkel támogatják a piaci szereplőket, valamint ettől az évtől minden építési helyszínen személyes tanácsadással segítik az építtetőket.

Az év hátralévő részében a Mapei Kft. továbbra sem számít az építőipar javulására, azonban továbbra is optimista és a tervei szerint továbbra is növekedéssel számol az év végéig.

Iparági híreképítőipari gyártókMapei Kft.iparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés