2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Hasít a BuildEXT: nemzetközi szakmai elismerés a BIM hazai úttörőjének
facebook.com/BuildEXT

Hasít a BuildEXT: nemzetközi szakmai elismerés a BIM hazai úttörőjének

magyarepitok.hu

2023.11.11. 08:05 - Bíró Beáta

A magyar építőipar innovációjában nagy szerepet vállaló BuildEXT Kft.-t két szakmai előadásra is felkérték egy nívós dán szoftverfejlesztői rendezvényen. A Dalux Summit történetében először fordult elő ilyen.

Hirdetés

Óriási nemzetközi szakmai elismerésben részesült a BuildEXT Kft., amelyet nemrégiben Európa legjobb 10 BIM szolgáltatói közé választott a Construction Tech Review nevű vezető nemzetközi magazin. A cég és projektmenedzsment testvérvállalata, az Arcoord Kft. egyedüli magyar előadóként képviselte a digitális hazai építőipart a Dalux éves csúcskonferenciáján.

Az építőipari szoftvert fejlesztő Dalux termékeit 147 országban több mint egymillióan használják a tervezés, a kivitelezés és az épület üzemeltetése során. A dán fejlesztő cég háromnapos rendezvényén idén több, mint 1200 mérnök találkozott Koppenhágában, hogy meghallgassák az adott év legjobb gyakorlatát felmutató cégek specialistáinak előadását.

A Dalux 2005 óta dolgozik azon, hogy az építőipart okosabbá és hatékonyabbá tegye a digitalizáció segítségével. Az általuk fejlesztett, intelligensebb és fenntarthatóbb munkafolyamatokat célzó projektmenedzsment szoftvert 147 ország vezető vállalkozói, építtetői és tanácsadói használják az építőiparban.

 

Somsák Tamás, a BuildEXT BIM vezetőjének előadása a Dalux rendezvényén
Fotó: facebook.com/BuildEXT

 

“A hazai építőipar még csak most került szembe a digitalizáció kihívásaival. A tervezők és a kivitelezők a BIM vezető megoldásaival, így a Dalux-szal is még csak ismerkednek, ezért kevés a hazai jó gyakorlat. A BuildEXT viszont a kezdetektől úttörő szerepet vállalt a magyar építőipar innovációjában, így a Daluxot is 2019 óta napi szinten alkalmazzuk, ráadásul 2021 óta ISO 19650 követelmények mentén. Úgy tűnik, nem is rosszul, hiszen a szervezők már a kezdetektől fogva meghívnak minket előadni Koppenhágába”

- mondta el Livják Csaba, a BuildEXT Kft. alapítója, ügyvezetője.

 

Livják Csaba
Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Gázfröccs kellene a hazai BIM-nek

A magyar piac jelentős digitalizációs lemaradásban van a fejlettebb építőiparral bíró országokhoz képest, ami versenyhátrányt jelent nemzetközi szinten. Bár a tervezői oldalon már évek óta tapasztalható előrelépés, a kivitelezők - szemben a nyugat-európai tapasztalattal - a BIM eszköztárát még sok esetben elutasítják, illetve közel sem használják ki a benne rejlő, hatékonyságnövelő potenciált. Ennek gyakorlati eredménye, hogy a BIM digitális eszközkészlete csak 1-1 részprobléma megoldására kerül elő a projektekben, továbbra sem szüntetve meg a legkárosabb építőipari hibajelenségeket.

Ezzel szemben a BuildEXT saját fejlesztésű workflow-ja a tervezést és a kivitelezést is integráltan menedzseli, szükség esetén felkészítve a BIM modellt az üzemeltetésre is. A BuildEXT a szoftver használatát gyakorlati oktatással támogatja, ami miatt több egyedülálló, nemzetközi szinten is kiemelkedő pilot projektet valósított meg az elmúlt években.

Az eredmények a Dalux figyelmét is felkeltették, amit 2023-ban - szembe menve korábbi gyakorlatával - két előadás felkéréssel ismert el.

 

Baktay Andrea és Révész Ágnes

 

“Óriási szakmai elismerés számunkra, hogy idén a 71 előadó között egyedüli magyar építőipari cégként két előadással is készülhettünk. A visszajelzések alapján az általunk kidolgozott workflow nem csak a Dalux, de a nemzetközi szakmai szcéna elismerését is kivívta”

– értékelte az ügyvezető az eseményeket.

A BuildEXT “Practical ISO19650 in design coordination” c. előadásában Somsák Tamás, a cég BIM vezetője mutatta be, hogy a BIM ipari szektorban történő, szabvány szerinti alkalmazása hogyan adhat valódi értéket az adatok felhasználóinak. Ugyanis míg az adatok létrehozóit kiváló szoftverek segítik a BIM előnyeinek kiaknázásában, az adatok végső felhasználói komoly nehézségekkel (ismerethiány, korlátozott hozzáférés) szembesülnek, ami bizalomhiányhoz, végső soron az adathasználat csökkenéséhez vezet. Előadásukban két gyakorlati példa segítségével mutatták be, milyen alapelvek és szoftveres megoldások segítették őket és megrendelőinket ennek a csapdahelyzetnek az elkerülésében.

 

Fotó: BuildEXT.com

 

A második napon egy hazai pénzintézet irodaházának teljes belsőépítészeti modernizációját mutathatta be a magyar vállalat a Dalux Summit 2023 konferencián. Baktay Andrea (Stúdióvezető okl. építészmérnök, Belsőépítészeti vezető, BuildEXT Kft.) és Révész Ágnes (Senior projektmenedzser, Arcoord Kft.) “A building re-design project - DALUX Field & Box case study” előadásának fókuszában a tervező és projektmenedzsment csapatok egymást segítő, Dalux platformon való együttműködése került fókuszba. A platform aktív használatával elért transzparencia és elszámoltathatóság nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a beruházás csúszás nélkül, a megadott büdzsén belül zárult.

A projekt abban is speciális volt, hogy a modellt a Dalux FM szoftver fogadására is felkészítették, aminek eredményeként hamarosan létrejöhet az első hazai, a tervezési és kivitelezési szakasz mellett az üzemeltetést is magába foglaló pilot projekt is.

A BuildEXT bízik abban, hogy fejlesztéseivel és pilot projektjevel hozzájárul a magyar építőipar digitalizációjához és a nemzetközi építőipari vérkeringésbe történő becsatornázásához.

Iparági hírekBuildEXT Kft.BIMdigitalizációtervezésinnovációokostechnológia

Hírlevél

Hirdetés