2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Lezárult a magyar építészet új központjára kiírt tervpályázat

Lezárult a magyar építészet új központjára kiírt tervpályázat

mti

2023.12.12. 10:38 - Hegedűs Gergely

A bruttó 10 millió forint díjazással járó első díjat a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft., illetve BIVAK studio Kft. közös pályázata kapta.

Hirdetés

A Pesti Vigadóban december 11-én kihirdették a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt pályázat eredményét. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága által kiírt építészeti tervpályázaton egy első, egy második, valamint két harmadik helyezettet hirdettek; emellett ketten kiemelt megvételben, hatan pedig megvételben részesültek.   

A bruttó 10 millió forint díjazással járó első díjat a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. - BIVAK studio Kft. közös pályázata kapta. A bruttó 7 millió forint díjazással járó második díjat a Monostudio Építész Kft. nyerte el. A bruttó 5-5 forint díjazással járó harmadik díjat megosztva a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. - Fejérdy és Bartók Építészeti Kft. (közös pályázók), valamint az Archikon Építészeti Tervező-Szervező Kft. kapta.


Rangos nemzetközi mezőny alakult ki a pályázók körében

Az MMA írásos összegzése szerint a Városligeti fasorba, a közelmúltban megújult Walter Rózsi-villa szomszédságába tervezett Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére 2023 júniusában hirdetett kétszakaszos tervpályázatot az MMA Titkársága. A pályázat első, részvételi szakaszában bármely, a referenciakövetelménynek megfelelő építésziroda jelentkezhetett.   

Huszonnyolc iroda nyújtott be pályamunkát, s belőlük alakult ki az a rangos nemzetközi mezőny, amelynek tagjai a következő szakasz első, immár titkos fordulójában két-két tablón összegezték elképzeléseiket. A Bíráló Bizottság ebből választotta ki azt a 12 pályázót, akik a második fordulóban részletesen is kidolgozhatták a tervet.


Még 2023-ban elkezdik az egyeztetéseket a következő lépésekről

A hétfői eredményhirdetésen  Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára úgy fogalmazott, az épület közös háza lesz az építészeknek, és remélhetőleg hamar kulturális irányítótoronnyá tud válni. A Bíráló Bizottság társelnökeként Lánszki Regő kiemelte: a létrejövő kulturális tér bemutatja a magyar építészet egyedülálló, a mai napig érvényes örökségét, teret nyújt a jelen építészeinek találkozóhelyként és konferenciák helyszíneként, valamint lehetőséget nyújt a jövő építészeinek, hogy tanuljanak, inspirálódjanak. "A magyar építészetnek mindenekelőtt minőséget kell képviselnie" - hangsúlyozta az államtitkár.

Rámutatott, a reformkor jelszava a "haza és haladás" volt, a reménybeli építészeti reformkoré pedig a "tradíció és innováció" lesz. "Az Építészeti Központ lehetőséget fog adni arra, hogy megtalálják azt a kortárs, a nemzetközi irányokra reagáló, de mégis egyedi stílust, mely ki tud fejezni minket, ami nem csak a művészeknek, de honfitársaink millióinak is mond valamit rólunk, magyarokról" - fogalmazott az államtitkár.  

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: az MMA a közeljövőben, még 2023-ban elkezdi az egyeztetéseket a következő lépésekről, a tervezési szerződésről az első díjas pályázókkal. "Az a centrum, ami most már elérhető közelségbe került, elképzeléseink szerint nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is, amely egyszerre szolgálja majd ki az érdeklődő nagyközönség igényeit és biztosít találkozóhelyet, szellemi központot a szakma számára" - fogalmazott Turi Attila.   

Iparági híreképítészetVárosligetÉpítési és Közlekedési Minisztériumtervezés

Hírlevél

Hirdetés