2024.04.16, Kedd
Ezek a kiemelt kerékpárutak épülnek meg 2019-ig Magyarországon

Ezek a kiemelt kerékpárutak épülnek meg 2019-ig Magyarországon

magyarepitok.hu

2017.01.12. 12:49 - Hegedűs Gergely

Többek közt összeköttetést nyer Debrecen és Tiszafüred, Pécs és Siófok, akárcsak Tokaj és Sárospatak. A Szentendre-szigeten keresztül éri el Visegrádot a Duna-menti kerékpárút.

Hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent a közeljövőben tervezett kiemelt kerékpárút-fejlesztések ütemezését és finanszírozását leíró két kormányrendelet. Az egyik határozatból kiderül, a beruházások forrásigényét elsődlegesen uniós forrásból fedezik, a nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy biztosítsa a GINOP és a VEKOP terhére történő finanszírozást. A fejlesztések érdekében ugyanakkor benyújtják az Európai Kerékpárút Hálózat (EuroVelo) 14-es számú útvonalára készített pályázatot is. További fejlemény, hogy a Tokaj és Nyíregyháza közötti kerékpárút megvalósítását a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe helyezi a kormányhatározat.

Az ütemterv szerint 2017-ben és 2018-ban a meglévő szakaszokon táblák kihelyezése valósul meg, illetve a leendő szakaszon műszaki tervezése. Az építések listája mellé ugyanakkor 2108-as és 2019-es évszám került a közlönyben.

A most közzétett fejlesztéseken túl számos helyen épül kerékpárút az elkövetkező években, a kormány augusztusban nyolc másik nagyszabású projektet minősített kiemelt beruházássá. Emellett további beruházások regionális bontásáról az MTI szintén augusztusban közölt összeállítást.

 

A most közzétett fejlesztések listája:

2018-ban összesen 2,6 milliárd forintból megépül  

a 10 kilométeres Vámosszabadi–Győr,

a 8 km-es Eger–Egerszalók,

az 53 km-es Hortobágy–Debrecen,

a 12 km-es Tokaj–Mád–Sárospatak útvonal,

valamint egy 7 km-es szakasz a Dél-alföldi régióban.


2019-ben összesen 6,9 milliárd forintból jön létre

az 55 km-es Tiszafüred–Hortobágy,

az 52 km-es Pécs-Dombóvár,

a 84 km-es Dombóvár-Siófok,

az 55 km-es Pécs–Siklós,

a 40 km-es Szigetvár–Kaposvár,

és a 16 km-es Murakeresztúr–Őrtilos kerékpárút.


3,4 milliárdos plusz a Duna-menti kerékpárúthoz

A kormány külön határozatban rögzítette az EuroVelo 6-os útvonalának Dömös és Szentendre közötti fejlesztését. Ennek értelmében az útvonala a Szentendrei-szigeten keresztül halad a Dömös–Visegrád–Kisoroszi–Tahitótfalu–Pócsmegyer– Szigetmonostor–Szentendre nyomvonalon.

A beruházással kapcsolatban a határozat 3,42 milliárd forint többletköltség biztosítását rendeli el, amit elsősorban hazai forrásból kell biztosítani. Ugyanakkor a kormány a nemzetgazdasági miniszterrel megvizsgáltatja az EuroVelo-beruházásnak a VEKOP keretében történő finanszírozásának lehetőségét.

Útépítéskerékpárút

Hírlevél

Hirdetés