2024.03.28, Csütörtök
Újabb helyen lehet átkelni Magyarország és Szerbia között
MTI

Újabb helyen lehet átkelni Magyarország és Szerbia között

MTI. kozbeszerzes.hu

2018.04.03. 13:52 - Antal Zsófia

A határátkelőt egy Bács megyei cég építette fel közel 600 millió forintból.

Hirdetés

Új magyar-szerb határátkelőhely nyílt Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti (Rastina) között kedden. Az átkelő infrastruktúráját a kiskunhalasi Modinvest Építőipari-Beruházó és Kereskedelmi Kft. kivitelezte nettó 589,2 millió forintból, az Országos Rendőr-főkapitányság beruházásában.

A 2x1 forgalmi sávos átkelőhelyen – ahol többek között közel háromezer négyzetméternyi aszfaltburkolatot is lefektettek – létrejött:

  • egy 394 m2-es, közös magyar-szerb kezelő épület,
  • mindkét oldalon egy-egy elsődleges vizsgálati hely, 245 m2-es védőtetővel,
  • mindkét oldalon egy-egy alapos vizsgálati hely, 82 m2-es védőtetővel,
  • két utasforgalmi wc,
  • kezelőfülkék, kútház.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az átadáskor hangsúlyozta: Bácsszentgyörgy és Haraszti között eddig 50 kilométert kellett autózni, hogy meglátogathassák egymást az emberek, a jövőben azonban már csak néhány percnyi útra lesznek egymástól. A 164 kilométernyi magyar-szerb határszakaszon mostantól már nyolc határátkelőhely van. Bácsszentgyörgynél reggel hét és este hét óra között kelhetnek át Szerbia, Magyarország és az Európai Unió többi országának polgárai.

A miniszter bejelentette: még idén elkezdik építeni a Kübekháza és a vajdasági Rábé közötti határátkelőhelyet is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ivica Dacic szerb külügyminiszter a Bácsszentgyörgy és Haraszti közötti határátkelőhely megnyitóján (fotó: MTI)

Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcsot értek el, az új határátkelőhely ugyanakkor további lehetőségeket jelent.

Mi épül?határátkelőBácsszentgyörgyModinvest Kft.

Hírlevél

Hirdetés