2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A nukleáris iparban is kiemelkedik a PERI több mint 20 éves mérnöki tapasztalata
Fotók: ASE Rosatom

A nukleáris iparban is kiemelkedik a PERI több mint 20 éves mérnöki tapasztalata

magyarepítok.hu

2023.11.30. 14:50 - Móré Levente

Olyan összetett feladatokhoz is komplex rendszert kínál a PERI, mint egy atomerőmű építése.

Hirdetés

Bár a kockázatai jól ismertek, máig nincs környezetkímélőbb, stabil teljesítményt nyújtó energiatermelő az atomreaktoroknál. Mutatja ezt az is, hogy a világ áramtermelésének több, mint 15%-át atomenergiával állítják elő, körültekintő építés és üzemeltetés mellett pedig a reaktorok hosszú évtizedekig nagy biztonsággal működtethetők.

A PERI, mint a világ egyik legnagyobb zsaluzat- és állványgyártója számos atomerőmű felépítésében vett már részt, tapasztalatai pedig nekünk is segíthetnek megérteni, milyen kompetenciákat igényel egy ilyen különleges építkezés.

 

Többféle reaktor létezik

Amint Victor Mironichevtől, a PERI nukleáris projektekért felelős globális főmérnökétől megtudhattuk: az atomerőműveknek több típusa létezik. A világban jelenleg 412 reaktor üzemel, ez a szám azonban sosem állandó, hiszen folyamatos az új blokkok létesítése és az elavultak leszerelése. A típusokat tekintve Oroszországban például 11 atomerőműben összesen 37 erőműblokk működik, amelyek beépített összteljesítménye meghaladja a 29,5 GW-ot. Ebből

  • 22 erőművi blokk a paksi atomerőműhöz hasonló, nagyon stabil működésű nyomottvizes reaktorral üzemel (ebből 4 VVER-1200-as blokk, (KuNPP, LNPP)), 13 VVER-1000-es blokk és 5 különböző átalakítású VVER-440-es erőművi blokk);
  • 11 blokk csöves (csatorna típusú) reaktorokkal működik (8 blokk RBMK-1000-as és három EGP-6 reaktorokkal);
  • két erőműblokk nátriumhűtésű gyorsneutronos reaktorokkal felszerelt (BN-600 és BN-800); (MFRRR);
  • két további pedig KLT-40S típusú, egyenként 35 MW elektromos teljesítményű reaktorblokk úszó atomerőmű (FNHPP) részeként működik.

A magyarországihoz is hasonló VVER-1200 típussal jelenleg is épülnek erőművek, többek között az El DaBaa (Egyiptom), Akkuyu (Törökország) és Ruppur (Banglades) üzemeiben is jelen van. Az atomerőművekhez mérhető, nagyméretű objektumok felépítése mindig különleges feltételeket igényel. Ez természetesen a berendezések biztonsága, megbízhatósága és gyárthatósága terén is jelentkezik, amelyek telepítését általában meglehetősen rövid idő alatt kell elvégezni. Ilyen erőművek létesítésénél és üzemeltetésénél legfontosabb a nukleáris biztonsági szabályzat (NBSz) követelményeinek maradéktalan betartása.

 

Fotók: ASE Rosatom

 

Kiemelt jelentőségű a szaktudás

Nukleáris reaktorok építésénél számos tényező okozhat nehézségeket, így például az építési terület olyan sajátos talaja, amely különleges stabilizációs beavatkozásokat vagy speciális földmunkamódszert igényel; de felmerülhet olyan anyagok kiválasztása is, amelyek az adott helyszínhez szükséges különleges tulajdonságokkal és élettartammal rendelkeznek.

A PERI több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a nukleáris létesítmények építése terén, mérnökei jártasak a különböző típusú zsalurendszerek tervezésében és kombinálásában, valamint szakembereik világszerte a helyszíni szolgáltatások biztosításával a teljes építési ciklust végigkísérik. Digitális megoldásaik lefedik a nukleáris ipari létesítmények teljes megvalósítási ciklusát – a tervezéstől az üzemeltetésig. Ilyen például a PERI InSite Construction (ISC) betonelemző szenzoros rendszer, ami hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi a monolitikus építési folyamatokat.

A beton hőmérséklet-figyelő rendszer például előre tudja jelezni segítségével folyamatosan, valós időben nyomon lehet követni a betonszilárdság növekedését annak érdekében, hogy a korábbi zsalueltávolítás lehető legkorábbi kizsaluzás révén csökkenthető legyen a betonozási ciklus időtartama. A hatalmas szerkezetek, például erőművi alaplemezek betonozásakor az automatikus monitorozás lehetővé teszi a növekvő hőmérsékletkülönbségek időben történő észlelését és az intézkedések megtételét a káros következmények megelőzése érdekében. A frissbetonnyomást figyelő rendszer emellett a magas szerkezetek hatékony betonozását vagy az öntömörödő beton használatát is segíti.

 

 

Fontos szakmai előnye a cégnek, hogy optimális műszaki megoldásokat kínál a költségek minimalizálása érdekében; a lehető legrövidebb idő alatt képes nagy mennyiségű eszközt szállítani, és a szolgáltatások széles skáláját nyújtja a hatékony termelés biztosítása érdekében. A vállalat tehát arra törekszik, hogy megbízható partner legyen az építkezés minden szakaszában olyan szolgáltatásokkal, mint:

  • a műszaki támogatás (Supervising), amely magában foglalja a zsaluzat helyes, hatékony és biztonságos használatára vonatkozó tanácsadást, a kész szerkezet összeszerelésének ellenőrzését, helyszíni szakértői támogatást, továbbá a hidraulikus berendezések diagnosztizálását vagy az ellenőrzési szolgáltatást;
  • a mérnöki szolgáltatás (tervek kidolgozása, mérnöki támogatás, statikai számítás vagy épp összeállítási tervek kidolgozása);
  • képzés a PERI Akadémián, amely teljeskörű műszaki szakértői központként az ügyfelek gyakorlati ismereteit és készségeit bővíti tréningek, továbbképzések keretében, illetve speciálisan az ügyfél egyedi kérésére tervezett programokkal.

Számos nagyléptékű építkezésen alkalmazták a PERI szolgáltatásait, amelyek közül kiemelkedőek az atomerőművek.

A vállalat részt vett Ruppur atomerőmű (Banglades), Leningrádi atomerőmű (Oroszország), Szmolenszki atomerőmű (Oroszország), Kurszki atomerőmű (Oroszország), MBIR atomerőmű (Oroszország), El DaBaa atomerőmű (Egyiptom), Akkuyu atomerőmű (Törökország) és Voronyezsi atomerőmű (Oroszország) építésében is.

 

 

A legszigorúbb tanúsítványoknak is megfelel

A termékekkel kapcsolatban Cser Szabolcstól, a PERI Magyarország értékesítési igazgatójától megtudhattuk, a PERI válogatott termékskálája megfelel a nukleáris projektek építésére vonatkozó követelménynek, ezért az atomerőművek építéséhez nincs szükség további tanúsítványokra. A PERI termékei a világon mindenhol bizonyítottak már nukleáris projekteken. A leggyakrabban használt rendszerek:

  • a TRIO falzsalurendszer, amely egy technológiailag kiforrott, keretes zsaluzat a falak, pillérek és liftaknák építéséhez;
  • a VARIOKIT rendszer, amely egy többcélú mérnöki elemkészlet. Három alapelemből áll és a projekttől függően további kiegészítő elemekkel egészíthető ki.
  • A CB daruval mozgatható kúszó platformok, amelyek a nagyméretű zsalutáblák alátámasztására és emelésére alkalmasak,
  • az RCS és ACS hidraulikus mozgatású, kúszósínes rendszerek daru használata nélkül teszik lehetővé a biztonságos emelést,
  • a DUO könnyű zsalurendszer, amelynek szereléséhez nem szükséges daru alkalmazása kis súlyának köszönhetően;
  • a SB támbakok pedig egyoldali falzsaluzathoz alkalmasak.

 

 

Nagy hasznát veszik továbbá a könnyen adaptálható állványoknak, mint a PERI UP Flex moduláris teherhordó állvány, a MULTIPROP alumínium teherhordó torony vagy az ST100 máglyatámasz. Persze az atomerőmű típusától és az ügyfél igényeitől is függ, melyik eszközre van szükség az építésnél, de jellemzően a CB daruval emelhető kúszózsalut alkalmazzák a külső falzsaluzatokhoz, SCS nagy teherbírású kúszó konzolt az egyoldali és kétoldali falzsaluzatokhoz, valamint az RCS sínes kúszórendszert a belső falzsaluzatokhoz és ACS önkúszó zsalurendszert a belső és külső zsaluzatokhoz.

Az építési folyamat során mindig szorosan együttműködnek az ügyféllel. Ezért lehetőség szerint már a tervezési szakaszban is együtt dolgoznak minden érintettel, hogy megtalálják és megtervezzék az optimális szerkezeti megoldásokat, amelyek megfelelnek a létesítmény összes követelményének és biztosítják a leghatékonyabb építési folyamatot.

Galéria

Iparági hírekPeri Kft.Rosatomatomerőműenergetikai beruházásenergetikaállványzatállványozászsaluzat

Hírlevél

Hirdetés