2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Új szikkasztórendszert fejlesztett a Pureco
Pureco

Új szikkasztórendszert fejlesztett a Pureco

magyarepítok.hu

2023.12.27. 12:00 - Móré Levente

Újrahasznosított anyagból, megújuló energiával, hazánkban gyártott új termék a piacon: a PureBOX®.

Hirdetés

Tény, hogy a klímaváltozás hatásai jelentősen befolyásolják a hidrológiai ciklust. Az IPCC (ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) legújabb jelentései alapján a csapadékminták változnak, a hagyományos modellekhez képest néhol növekvő, esetenként csökkenő tendenciát mutatnak, ami regionális szinten különböző hidrológiai kihívásokat vet fel. Az augusztusi intenzív csapadékok például az egyenlőtlen csapadékeloszlás problémáját mutatják.

 

 

Hektikus csapadékeloszlás és urbanizációs problémák

Sajátos földrajzi viszonyok hatása következtében Magyarország területére több mint 60 különböző vízhozamú folyó lép be és csak három távozik (Duna, Tisza, Dráva) a határon túlra. Ebből következik, hogy a természeti katasztrófák közül leggyakoribb az árvíz előfordulása hazánkban, amely már több alkalommal okozott különösen nagy károkat az ország különböző területein.

A klímaváltozás hatására a magyarországi átlagos csapadékösszeg nyári csökkenése várható, míg ősszel és télen megnövekedik majd csapadék mennyisége. Ezzel együtt hazánk déli területein vízhiány léphet fel, így ellentmondásos módon a klímaváltozás az árvizek mellett aszályt, elsivatagosodást is okozhat. A csapadékeloszlás átrendeződése a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedését hozhatja el Magyarországra,

a földrajzi viszonyainkból következően pedig az árvizek és a belvizek előfordulásának a legnagyobb a valószínűsége.

 

 

A városi területeken a beépítettség és a burkolatok aránya is jelentősen növeli a csapadékvíz lefolyásának ütemét, csökkentve ezzel a természetes vízvisszatartó képességet. A belvárosi csatornarendszerek ráadásul gyakran együttesen kezelik a csapadékvizet és a szennyvizet, ami a tisztítórendszerek túlterheléséhez vezethet, különösen intenzív esőzések esetén. 

Ezeket a problémákat mérsékelheti egy szikkasztórendszer, amelyek egyre elterjedtebbek Európa-szerte.

 

 

Támogatja a természetes folyamatokat

A csapadékvíz összegyűjtését és elvezetését szolgálják a szikkasztó rendszerek, amelyeknek a Pureco PureBOX® termékéhez hasonló, dobozos kialakítású típusai az összegyűjtött csapadékvíz időszakos tárolását is lehetővé teszik. Az esővíz helyi tározásával és szikkasztásával nemcsak a csatornarendszerek terhelése csökkenthető jelentősen, de általa a talaj víztartalma is növelhető, ami segíti természetbarát vízgazdálkodást.

Ezek a praktikus rendszerek azonban sokszor körülményesen telepíthetők és gyártásuk általában Nyugat-Európában, és a Távol-Keleten történik.

E problémákra válaszul fejlesztette ki a Pureco Kft. PureBOX® szikkasztórendszerét.

A korábbi, Nyugat-Európából szállított rendszerek helyett a Pureco a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság jegyében döntött saját, hazai fejlesztés és gyártás mellett. Két év munkájának eredménye a PureBOX®, amely magas hatékonyságú megoldást nyújt az esővízforrások kezelésére és a környezeti fenntarthatóság előmozdítására. 

 


 

Kulcsfontosságú a talaj természetes beszivárgási képességének elősegítése, a vízlefolyás csökkentése és a talajvíz feltöltődésének támogatása, amit a Pureco terméke a környezeti terhelés minimalizálása mellett lát el. A 100%-ban regranulált PP alapanyagból való gyártás, 57-71%-kal csökkenti a széndioxid-kibocsátást a hagyományos alapanyagokhoz (2-3 CO2/kg) képest, mértéke csupán 0,86 CO2/kg.

További fontos előny, hogy a gyártás során 100%-ban zöld energiát használnak, a magyarországi gyártásnak köszönhetően pedig a szállítási távolság is érdemben csökken. 

 

 

Könnyű telepítés

A PureBOX® rendszer moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy több egységet szállítsanak egy kamionon, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot. A rendszer 20 és 120 cm közötti magasságban érhető el; ez modulárisan, 10 cm-es lépcsőkben változtatható,

miközben terhelhetősége átlagon felüli marad: akár a 15 tonnát is elérheti.

E tulajdonságok fontos hozadéka, hogy magas talajvízszintű területeken és gyökérzónás öntözési rendszerekben is alkalmazható. A PureBOX® robusztus kialakítása kiváló teherbíró képességet biztosít, miközben tárolási térfogata 94%, ami optimalizálja a csapadékvíz kezelését.

A szikkasztó- és tározórendszerként is használható PureBOX® integrált csatlakozórendszerének köszönhetően a telepítés gyorsabb és egyszerűbb az eddig elérhető, hasonló termékéknél, mivel az elemek rétegenként kapcsolódnak egymáshoz (60 cm-es blokk esetén hat kapcsolódási ponttal). Jelentős előnyei tehát közel- és hosszútávon, különösen a telepítési és a karbantartási költségek terén is megmutatkoznak.

Galéria

Iparági hírekPureco Kft.vízgazdálkodásklímaváltozásszikkasztóKörnyezetvédelemkörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés