2024.07.16, Kedd
Így néz ki Északkelet-Magyarország 101 milliárdos fejlesztési programja

Így néz ki Északkelet-Magyarország 101 milliárdos fejlesztési programja

magyarepitok.hu

2017.02.23. 12:26 - Hegedűs Gergely

Közép-Európában egyedülálló szórakoztatóközpont épül, várak és fürdők újulnak meg, sétányok és látogatóközpontok épülnek, villamosítják a térség egyik fontos vasúti vonalát a nagyszabású turisztikai programban.

Hirdetés

A kormány elfogadta a Tokajt, a Felső-Tiszát és a Nyírséget együttesen kezelő, 2020-ig tartó átfogó, turisztikai fejlesztési programot. A kormányhatározat rögzíti a kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánított terület 105 települését. Emellett 49 tételben részletezi a projekteket, melyekhez összesen 101,5 milliárd forint áll rendelkezésre uniós és hazai forrásokból.

A rendelet mellékletének adatait összegezve kiderül

  • a tokaji térség összesen 53,11 milliárd,
  • a Felső-Tisza térsége 13,07 milliárd,
  • míg a Nyírség 23,78 milliárd forintból fejleszthet.

Emellett elkülönítettek egy 11,54 milliárdos keretet a kiemelt térségi szintű, európai uniós finanszírozású fejlesztésekre.


Európában eddig csak négy ilyen Center épült

A listába bekerült projektek között a legnagyobb volumenű a Bodrog és a Zemplén mentén futó Mezőzombor-Sátoraljaújhely vasútvonal villamosítása 21,1 milliárd forintból. Ahogy azt korábban megírtuk, a villamosítást követően Budapest és Sátoraljaújhely között az utazási idő körülbelül fél órával csökkenhet.

Ugyancsak jelentős a nyíregyházi Legoland Discovery Center 9,5 milliárdos tétellel, ugyanitt 4,3 milliárdból fejlesztik az Állatparkot. A Centerrel kapcsolatban a szabolcsihir.hu azt írta, Európában Berlin, Oberhausen, Isztambul és Manchester után ez lesz az ötödik ilyen szórakoztató központ.

Emellett többek közt

  • megújul a kisvárdai vár, a tokaji Rákóczi-vár, illetve a regéci és a boldogkői vár,
  • Tokajnál gyalogos híd épül a Bodrog felett
  • üveghíd épül Sátoraljaújhelyen a Szárhegy és a Várhegy között
  • sétányok, élménypontok, látogatóközpontok épülnek és fürdők újulnak meg.

 

Kulcsszerepben a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács

A közlönyben az áll, a támogatási konstrukciók előkészítési feladataiba bevonják a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsot, és a  véleményét figyelembe veszik a tervezés folyamán. A Tanácsnak emellett a megvalósulást is nyomon kell majd kísérnie, és tájékoztatást kel róla adnia.

A  kormányhatározat szerinti feladatok szakmai koordinációjára egy nonprofit gazdasági társaságot hoz létre az állam.

AktuálisNyíregyházavasútfejlesztésturizmus

Hírlevél

Hirdetés